Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Spaghetti alla puttanesca to tradycyjne, włoskie danie pochodzące z Neapolu. Jak je przygotować sprawdź przepis na spaghetti puttanesca i przenieś się do słonecznej Italii!

Składniki

500 g spaghetti
2 łyżka kaparów
100 g oliwek
1 puszka pomidorów w kawałkach
20 g filecików anchois w oleju
1/2 pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1 szt. suche peperoncino
2–3 łyżka oliwy z oliwek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
574.5 kcal
Tłuszcz
13 g
Węglowodany
91.3 g
Błonnik
22.8 g
Białko
8.9 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Krok 1

Kapary i natkę pietruszki drobno posiekaj. Oliwki zgnieć nożem. Fileciki pokrój na mniejsze części. Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę, dodaj obrane i lekko rozgniecione ząbki, kapary i kawałki filecików anchois oraz peperoncino, smaż na płycie grzewczej do lekkiego zarumienienia.

Krok 2

Dodaj pomidory, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Z przesmażonego sosu usuń czosnek i papryczkę peperoncino dodaj oliwki oraz natkę pietruszki, wymieszaj.

Porada

Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Do gotującej i osolonej wody wrzuć makaron, gotuj zgodnie z zaleceniem, powinien być al dente. Na patelnię z sosem dodaj makaron, kilka razy całość przemieszaj, podawaj od razu.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
KatarzynaCh
Przepyszne, uwielbiam dania z kaparami
Małgorzata
Pyszne, pełne smaku i super zdrowe spaghetti. Jedno z moich ulubionych.
damdlani
Ulubione danie mojej żony! Jadłem w Neapolu i z tego przepisu smakuje tak samo
Szanujemy Twoją prywatność
Gdy przeglądasz naszą stronę, chcielibyśmy wykorzystywać pliki cookies i inne podobne technologie do zbierania danych (m.in. adresy IP, inne identyfikatory internetowe) w trzech głównych celach: by analizować statystyki ruchu na stronie, by kierować do Ciebie reklamy w innych miejscach w internecie, by wyświetlać Ci filmy na naszej stronie. Kliknij poniżej, by wyrazić zgodę albo przejdź do ustawień, aby dokonać szczegółowych wyborów co do plików cookies.