Domowa konfitura z truskawek
4 porcje
90 min
Średnie
Składniki
Domowa konfitura z truskawek
Domowa konfitura z truskawek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Truskawki umyj, usuń szypułki i umieść w głębokiej patelni lub szerokim garnku. Zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny (pozwoli zachować pięknie czerwony kolor konfitury), a następnie całość zagotuj. Powstałą na powierzchni pianę usuń, a następnie zmniejsz ogień i gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez około 30 minut, aż konfitura z truskawek nabierze odpowiedniej konsystencji. By sprawdzić, czy jest już wystarczająco gęsta, można przeprowadzić tzw. test zimnego spodka. Wystarczy na mocno schłodzony talerzyk nanieść łyżeczkę dżemu – jeżeli nie spływa, oznacza to, że konfitura z truskawek jest już gotowa.
W międzyczasie wyparz słoiki, w których następnie umieścisz konfiturę. W tym celu umyj je i wypłucz dokładnie. Następnie albo wyparz je wrzątkiem i pozostaw do osuszenia (co ważne, pokrywki również muszą być dokładnie wyparzone i wysuszone), albo umieść w piekarniku w temperaturze około 120 stopni na kilkanaście minut.
Gotową, gorącą konfiturą z truskawek napełnij wcześniej wyparzone słoiki i mocno zakręć. Natychmiast obróć je do góry nogami, tak by zamknęły się szczelnie. By przedłużyć trwałość przygotowanej konfitury, możesz ją zapasteryzować, gotując słoiki w szerokim garnku przez około 15 minut lub przeprowadzić pasteryzację na sucho, czyli w piekarniku (funkcja termoobieg, temperatura 120–130 stopni, czas pasteryzacji 30 minut).
Przechowywanie i podanie
Tak przygotowaną konfiturę najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, gdzie spokojnie dotrwa nawet do następnego sezonu! Jeżeli jednak masz w domu wielbicieli domowych przetworów, pamiętaj, by przygotować więcej tej pysznej konfitury!
Komentarze