Spaghetti czekoladowe z kawiorem z białej czekolady i owocami
4 porcje
Średnie
Dzieciaki szleją wprost na jego punkcie. Czekolada w formie makaronowych nitek bije każdy deser.
Składniki
85 g czekolada mleczna
85 g czekolada biała
4 g agar
350 ml zimna woda
1 szt. pomarańcza
50 g maliny
1 szklanka mocno schłodzony olej
2 szt. wężyki akwarystyczne
2 szt. strzykawka duża
1 szt. miska z wodą i lodem
Spaghetti czekoladowe z kawiorem z białej czekolady i owocami
Spaghetti czekoladowe z kawiorem z białej czekolady i owocami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
175 ml wody mieszamy z 2 g agaru i 15 ml amaretto, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok minuty. Wyłączamy gaz i dodajemy posiekaną mleczną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.
Powstałą masę nabieramy w strzykawkę i napełniamy nią nasze wężyki akwarystyczne, które od razu umieszczamy w przygotowanej misce z wodą i lodem. Po upływie ok 5 min wyjmujemy wężyki z wody i za pomocą strzykawki z odciągniętym tłokiem wypychamy zawartość na zewnątrz.
Identycznie postępujemy chcąc uzyskać spaghetti z białej czekolady.
Część masy z białej czekolady odciągamy w strzykawkę i z wysokości ok 15 cm wpuszczamy krople do mocno schłodzonego oleju. W ten sposób otrzymamy kawior z białej czekolady. Kiedy skończymy odcedzamy kulki i delikatnie wypłukujemy olej w wodzie.
Obieramy pomarańczę i wykrawamy z niej ładne fileciki. Na talerzu układamy nasze molekularne czekoladowe spaghetti, odsączone z namiaru soku i filety z pomarańczy. Dekorujemy całość kawiorem z białej czekolady, malinami.
Komentarze