Syrop z cebuli – naturalny środek na kaszel
1 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Syrop z cebuli
Syrop z cebuli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Oczyść i pokrój cebulę na cienkie plastry. Wymieszaj cebulę z cukrem, przełóż do rondelka, dodaj wodę. Gotuj cebulę na małym ogniu płyty przez około 15–20 minut. Co chwilę mieszaj, aż cebula puści sok i cukier rozpuści się, tworząc gęsty syrop. Uważaj, bo syrop może się łatwo przypalić. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij garnek z ognia i pozostaw syrop do ostygnięcia.
Do przestudzonego syropu dodaj sok z cytryn, dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przecedź syrop przez sitko lub gazę, aby pozbyć się resztek cebuli i uzyskać czysty syrop. Przelej syrop do butelki lub słoika o szczelnym zamknięciu. Przechowuj syrop w lodówce. Zużyj go w ciągu kilku tygodni.
Porada
Obawiasz się, że syrop się przypali? Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień ochroni syrop przed przypaleniem.
Komentarze