Szare kluski ziemniaczane
6 porcji
40 min
Łatwe
Składniki
Szare kluski ziemniaczane
Szare kluski ziemniaczane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie ziemniaków
Obierz ziemniaki i zetrzyj je, używając przystawki do robota z tarczą trącą. Odcedź masę ziemniaczaną z nadmiaru wody przez sitko lub gazę.
Przygotowanie ciasta
Do odsączonej masy dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszaj. Dodaj jajko, wsyp sól i stopniowo dosypuj mąkę, aż powstanie gęste, klejące ciasto.
Gotowanie klusek
Zagotuj duży garnek osolonej wody. Za pomocą dwóch łyżek formuj kluski i zsuwaj je do wrzątku. Gotuj kluski 3–4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową.
Przygotowanie okrasy i podanie
Na patelnię dodaj oliwę i masło, po chwili pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę podsmaż na złoto i polej nią kluski, udekoruj koperkiem lub natką pietruszki.
Sprawdź także: Tradycyjne kluski śląskie
Wskazówki i triki
- Najlepiej sprawdzą się mączyste odmiany ziemniaków, np. typ C (baszta, bryza, irga).
- Szare kluski są najsmaczniejsze świeżo po ugotowaniu – nie warto ich przechowywać dłużej niż 1 dzień.
- Możesz przygotować je również w wersji wegetariańskiej – z podsmażoną cebulką lub z masłem i koperkiem.
- Jeśli chcesz, by kluski były bardziej zwarte, dodaj dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej.
FAQ
Dlaczego kluski są szare?
To naturalny efekt utleniania się surowych ziemniaków – to właśnie od tego wzięła się ich nazwa.
Czy można przygotować kluski z gotowanych ziemniaków?
Nie, szare kluski tradycyjnie robi się z surowych ziemniaków – to one nadają im odpowiedni smak i strukturę.
Jak sprawić, by kluski się nie rozpadały?
Zadbaj, by masa nie była zbyt rzadka i dodaj wystarczająco mąki ziemniaczanej. Gotuj na małym ogniu, nie gwałtownie.
Czy kluski można mrozić?
Tak, ale najlepiej zamrozić je po ugotowaniu i dokładnym odsączeniu – po rozmrożeniu odgrzej na patelni lub we wrzątku.
Z czym najlepiej smakują szare kluski?
Z podsmażonym boczkiem i cebulką, gulaszem, sosem pieczeniowym lub kwaśną kapustą.
Sprawdź także: Przepisy na kluski
Komentarze