Szparagi z emulsją maślaną
4 porcje
Średnie
Szparagi to chyba najbardziej wyczekiwane nowalijki. Każdego roku, jak tylko się pojawią, stają się władcami naszych stołów i żołądków...
Składniki
1 kg 1/2 szparag
50 ml masła
2 łyżka wrząca woda
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 szt. paluch z maslem czosnkowym
Szparagi z emulsją maślaną
Szparagi z emulsją maślaną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy że obetniemy tylko zdrewniałe końcówki. Najlepiej obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Ja stosuję inny sposób jakim jest wygięcie szparaga i końcówka sama się odłamuje. Szparagi zrobiłam na patelni z emulsją maślaną. Szparagi smażymy kilka minut na maśle, nie za długo aby zachowały chrupkość, a następnie podlewamy wrzącą wodą. Czekamy, aż z masła powstanie emulsja. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Komentarze