Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bułki dyniowe

Opis wykonania

Dyniowe pieczywo zachwyca nie tylko pięknym kolorem po rozkrojeniu, ale przede wszystkim delikatnym smakiem - ono po prostu rozpływa się w ustach!

Bułki dyniowe - krok 1

Przygotuj rozczyn z drożdży, 50 ml wody, łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstaw na ok. 15 min, aż "ruszy". W dużej misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj rozczyn oraz puree dyniowe, a następnie stopniowo dodawaj wodę (może być więcej wody niż w przepisie - zależy od wilgotności puree), wymieszaj całość drewnianą łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Następnie powstałe ciasto wyrabiaj na blacie, podsypując ewentualnie mąką (tu z kolei ciasto może "wziąć" więcej mąki gdyby puree było bardzo wilgotne). Ciasto powinno być jednolite i sprężyste.

Bułki dyniowe - krok 2

Odstaw do wyrośnięcia, w lekko natłuszczonej misce na 60 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat i ponownie chwilę wyrabiaj. Uformuj wałek z którego oderwij ok. 5 równych części, a z nich formuj bułeczki.

Bułki dyniowe - krok 3

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie układaj bułki. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na ok. 15 minut. Po tym czasie posmaruj bułki jajkiem rozkłóconym z odrobiną wody i posyp podprażonymi pestkami dyni. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

Bułki dyniowe - krok 4

Po wyciągnięciu wystudź na kratce. Smacznego :)