Bułki dyniowe
4 porcje
90 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 4)
Składniki
Bułki dyniowe
Bułki dyniowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj rozczyn z drożdży, 50 ml wody, łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstaw na ok. 15 min, aż "ruszy". W dużej misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj rozczyn oraz puree dyniowe, a następnie stopniowo dodawaj wodę (może być więcej wody niż w przepisie - zależy od wilgotności puree), wymieszaj całość drewnianą łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Następnie powstałe ciasto wyrabiaj na blacie, podsypując ewentualnie mąką (tu z kolei ciasto może "wziąć" więcej mąki gdyby puree było bardzo wilgotne). Ciasto powinno być jednolite i sprężyste.
Odstaw do wyrośnięcia, w lekko natłuszczonej misce na 60 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat i ponownie chwilę wyrabiaj. Uformuj wałek z którego oderwij ok. 5 równych części, a z nich formuj bułeczki.
Porada
Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie układaj bułki. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na ok. 15 minut. Po tym czasie posmaruj bułki jajkiem rozkłóconym z odrobiną wody i posyp podprażonymi pestkami dyni. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
Po wyciągnięciu wystudź na kratce. Smacznego :)
Komentarze