Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dyniowe pieczywo zachwyca nie tylko pięknym kolorem po rozkrojeniu, ale przede wszystkim delikatnym smakiem - ono po prostu rozpływa się w ustach!

Składniki

10 g świeżych drożdży
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
150 g puree dyniowego
100 ml wody
50 g pestek dyni

Opis wykonania

Przygotuj rozczyn z drożdży, 50 ml wody, łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstaw na ok. 15 min, aż "ruszy". W dużej misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj rozczyn oraz puree dyniowe, a następnie stopniowo dodawaj wodę (może być więcej wody niż w przepisie - zależy od wilgotności puree), wymieszaj całość drewnianą łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Następnie powstałe ciasto wyrabiaj na blacie, podsypując ewentualnie mąką (tu z kolei ciasto może "wziąć" więcej mąki gdyby puree było bardzo wilgotne). Ciasto powinno być jednolite i sprężyste.

Odstaw do wyrośnięcia, w lekko natłuszczonej misce na 60 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat i ponownie chwilę wyrabiaj. Uformuj wałek z którego oderwij ok. 5 równych części, a z nich formuj bułeczki.

Porada

Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.

Bosh Logo
Bosh

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie układaj bułki. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na ok. 15 minut. Po tym czasie posmaruj bułki jajkiem rozkłóconym z odrobiną wody i posyp podprażonymi pestkami dyni. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

Po wyciągnięciu wystudź na kratce. Smacznego :)


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Użyłam tego przepisu do bułek na burgery z karmelizowanymi gruszkami i serem z innego przepisu. Zamiast dyni użyłam sezamu i świetnie sprawdziły się jako bułki do burgerów
MiszelPiszel
Świetny przepis! Bułeczki są pyszne, idealne na weekendowe śniadanie.
Monka
Pyszne bułeczki do pracy Domowe z dodatkiem puree są bardzo syte i smaczne