Kubeczki z łososiem, szpinakiem i jajkiem
4 porcje
Średnie
Bardzo prosta i szybka do przygotowania przystawka.
Składniki
25 g masło
1/3 szt. opakowanie mrożonego szpinaku
6 łyżka śmietana kremówka 30%
30 g łosoś wędzony, pokrojony na kawałki
3 szt. jajka
1 szczypta sól
1 szczypta świeżo zmielony pieprz
1 szt. ząbek czosnku
Kubeczki z łososiem, szpinakiem i jajkiem
Kubeczki z łososiem, szpinakiem i jajkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik nagrzewamy do temperatury - 120 stopni.
Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, dodajemy szpinak . Mieszając trzymamy na ogniu aż szpinak rozmrozi się i płyn w większości odparuje. Dodajemy śmietankę doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz czosnkiem.
Do trzech małych żaroodpornych foremek wkładamy większość łososia, dodajemy szpinak ze śmietanką, wbijamy po jednym jajku. Na wierzch kładziemy resztę łososia oraz wiórki masła, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 5-10 minut, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Podawjemy z paluchami z ciasta na pizzę bądź z pieczywem.
Komentarze