Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Szparagi zapiekane z gremolatą i parmezanem

Szparagi zapiekane z gremolatą i parmezanem
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Szparagi same w sobie to produkt idealny, nie potrzebują zbyt wielu dodatków. Świetnie nadają się do pieczenia, wystarczy dodać kilka składników, a z pewnością będą daniem z efektem wow!

Składniki

0,5 kg szparagów
1 pęczek natki pietruszki
skórka otarta z jednej cytryny
150 g tartego parmezanu
2 łyżki oliwy
sól

Opis wykonania

Obetnij zdrewniałe końce szparagów (ok. 2 cm) i umyj je.

Szparagi wrzuć do wrzątku na ok. 2 minuty, następnie odlej wodę.

Gremolata: posiekaną natkę pietruszki wymieszaj ze skórką z cytryny, dodaj oliwę i sól do smaku.

W naczyniu żaroodpornym układaj szparagi i posyp je gremolatą z tartym parmezanem.

Piecz w piekarniku funkcją PerfectRoast  (lub 180°C przez 12 minut). 

Podawaj ciepłe, z chrupiącą bagietką lub jajkiem sadzonym.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych