

Placek na kruchym cieście, obłożony wiśniami i orzechami laskowymi z polewą z wiśniówki.
Mąkę i masło włożyć do misy, wyrobić ręką lub dobrze wymieszać robotem kuchennym z końcówkami do wyrabiania ciasta. Dodać wodę, ocet i sól i wszystko wyrobić do elastycznego ciasta. Ciasto pozostawić na co najmniej 30 minut w lodowce. Posmarować tłuszczem blachę uniwersalną. Na papierze rozwałkować ciasto i zagiąć brzeg do góry. Podziurawić spód ciasta widelcem w wielu miejscach. Pozostawić wiśnie aby dobrze odciekły. Orzechy laskowe, tartą bułkę i cukier równomiernie rozprowadzić na spodzie ciasta i na to ułożyć wiśnie. Wymieszać wszystkie składniki polewy i wlać na wiśnie do tortownicy. Piec w podany sposób. Sposób nastawiania: grzanie intensywne 190-210⁰C, 40-50 minut. Wskazówka: bez stosowania grzania intensywnego należy piec w następujący sposób: grzanie górne/dolne 190-200⁰C, 45-55 minut.