Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Placek na kruchym cieście, obłożony wiśniami i orzechami laskowymi z polewą z wiśniówki.

Składniki

blacha uniwersalna
Ciasto kruche:
400 g mąki
160 g masła
160 ml wody
niecała 1 łyżka octu
1 i 1/2 łyżeczka soli
masło do natłuszczenia blachy uniwersalnej
Obłożenie:
słoiki wiśni (po ok. 350 g po odsączeniu)
100 g mielonych orzechów laskowych
3 łyżka bułki tartej
20 g cukru
Polewa:
jajka
400 ml słodkiej śmietany
2 łyżka wiśniówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
opakowanie cukru waniliowego

Opis wykonania

Mąkę i masło włożyć do misy, wyrobić ręką lub dobrze wymieszać robotem kuchennym z końcówkami do wyrabiania ciasta. Dodać wodę, ocet i sól i wszystko wyrobić do elastycznego ciasta. Ciasto pozostawić na co najmniej 30 minut w lodowce. Posmarować tłuszczem blachę uniwersalną. Na papierze rozwałkować ciasto i zagiąć brzeg do góry. Podziurawić spód ciasta widelcem w wielu miejscach. Pozostawić wiśnie aby dobrze odciekły. Orzechy laskowe, tartą bułkę i cukier równomiernie rozprowadzić na spodzie ciasta i na to ułożyć wiśnie. Wymieszać wszystkie składniki polewy i wlać na wiśnie do tortownicy. Piec w podany sposób. Sposób nastawiania: grzanie intensywne 190-210⁰C, 40-50 minut. Wskazówka: bez stosowania grzania intensywnego należy piec w następujący sposób: grzanie górne/dolne 190-200⁰C, 45-55 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Zamiast wiśni wykorzystałem czerwona porzeczkę. A polewę wykonałem z domowej roboty nalewki aroniowej ;)