Szwajcarski placek z wiśniami
4 porcje
Średnie
Placek na kruchym cieście, obłożony wiśniami i orzechami laskowymi z polewą z wiśniówki.
Składniki
blacha uniwersalna
Ciasto kruche:
400 g mąki
160 g masła
160 ml wody
niecała 1 łyżka octu
1 i 1/2 łyżeczka soli
masło do natłuszczenia blachy uniwersalnej
Obłożenie:
słoiki wiśni (po ok. 350 g po odsączeniu)
100 g mielonych orzechów laskowych
3 łyżka bułki tartej
20 g cukru
Polewa:
jajka
400 ml słodkiej śmietany
2 łyżka wiśniówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
opakowanie cukru waniliowego
Szwajcarski placek z wiśniami
Szwajcarski placek z wiśniami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę i masło włożyć do misy, wyrobić ręką lub dobrze wymieszać robotem kuchennym z końcówkami do wyrabiania ciasta. Dodać wodę, ocet i sól i wszystko wyrobić do elastycznego ciasta. Ciasto pozostawić na co najmniej 30 minut w lodowce. Posmarować tłuszczem blachę uniwersalną. Na papierze rozwałkować ciasto i zagiąć brzeg do góry. Podziurawić spód ciasta widelcem w wielu miejscach. Pozostawić wiśnie aby dobrze odciekły. Orzechy laskowe, tartą bułkę i cukier równomiernie rozprowadzić na spodzie ciasta i na to ułożyć wiśnie. Wymieszać wszystkie składniki polewy i wlać na wiśnie do tortownicy. Piec w podany sposób.
Sposób nastawiania: grzanie intensywne 190-210⁰C, 40-50 minut.
Wskazówka: bez stosowania grzania intensywnego należy piec w następujący sposób: grzanie górne/dolne 190-200⁰C, 45-55 minut.
Komentarze