Idealny przepis dla wielbicieli bananów i karmelu.
Opis przygotowania:
Puszkę ze skondensowanym mlekiem włóż do garnka i zalej wodą, tak by całkowicie ją zakrywała. Wodę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj puszkę przez około 2 godziny. Obracaj ją co jakiś czas. Woda będzie się wygotowywać, więc dolewaj wodę, by utrzymać ją na stałym poziomie. Po 2 godzinach wyłącz ogień i poczekaj aż puszka ostygnie.
Zmiksuj mąkę, cukier i sól. Pokrój masło w kostkę, dodaj do mąki i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj żółtko i całość mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 20 minut. Ciasto wyłóż na formę do tarty i odstaw je do lodówki na kolejne 20-30 minut.
Ciasto piecz przez 15 minut w temperaturze ok. 200⁰C. Następnie posmaruj je ubitym białkiem. Włóż do piekarnika i piecz aż ciasto nabierze złocistego koloru. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Gdy będzie zimne wylej na nie karmel i rozłóż pokrojone banany. Delikatnie je dociśnij.
Kremówkę ubij z cukrem na sztywno. Posmaruj nią karmelowo-bananową masę. Całość posyp wiórkami czekoladowymi lub startą gorzką czekoladą.
TIP
Przed podaniem schłodź ciasto w lodówce.
Jeśli chcesz, by karmel był gęstszy i ciemniejszy gotuj go przez kolejną godzinę.
Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, bo stanie się twarde.
TIP TECHNICZNY
Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.