Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealny przepis dla wielbicieli bananów i karmelu.

Składniki

Toffi:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
115 dkg masła
1 żółtko
Odrobina śmietany lub mleka
1 białko jajka, ubite na sztywno
Krem:
3 dojrzałe banany, pokrojone
1 i 1/2 szklanki gęstej śmietany (najlepiej kremówki),
Odrobina cukru
Posypka czekoladowa lub starta gorzka czekolada

Opis wykonania

Opis przygotowania:

  1. Puszkę ze skondensowanym mlekiem włóż do garnka i zalej wodą, tak by całkowicie ją zakrywała. Wodę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj puszkę przez około 2 godziny. Obracaj ją co jakiś czas. Woda będzie się wygotowywać, więc dolewaj wodę, by utrzymać ją na stałym poziomie. Po 2 godzinach wyłącz ogień i poczekaj aż puszka ostygnie.
  2. Zmiksuj mąkę, cukier i sól. Pokrój masło w kostkę, dodaj do mąki i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj żółtko i całość mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 20 minut. Ciasto wyłóż na formę do tarty i odstaw je do lodówki na kolejne 20-30 minut.
  3. Ciasto piecz przez 15 minut w temperaturze ok. 200⁰C. Następnie posmaruj je ubitym białkiem. Włóż do piekarnika i piecz aż ciasto nabierze złocistego koloru. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Gdy będzie zimne wylej na nie karmel i rozłóż pokrojone banany. Delikatnie je dociśnij.
  4. Kremówkę ubij z cukrem na sztywno. Posmaruj nią karmelowo-bananową masę. Całość posyp wiórkami czekoladowymi lub startą gorzką czekoladą.

TIP

  • Przed podaniem schłodź ciasto w lodówce.
  • Jeśli chcesz, by karmel był gęstszy i ciemniejszy gotuj go przez kolejną godzinę.
  • Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, bo stanie się twarde. 

TIP TECHNICZNY

  • Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych