Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealny przepis dla wielbicieli bananów i karmelu.

Składniki

Toffi:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
115 dkg masła
1 żółtko
Odrobina śmietany lub mleka
1 białko jajka, ubite na sztywno
Krem:
3 dojrzałe banany, pokrojone
1 i 1/2 szklanki gęstej śmietany (najlepiej kremówki),
Odrobina cukru
Posypka czekoladowa lub starta gorzka czekolada

Opis wykonania

Opis przygotowania:

  1. Puszkę ze skondensowanym mlekiem włóż do garnka i zalej wodą, tak by całkowicie ją zakrywała. Wodę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj puszkę przez około 2 godziny. Obracaj ją co jakiś czas. Woda będzie się wygotowywać, więc dolewaj wodę, by utrzymać ją na stałym poziomie. Po 2 godzinach wyłącz ogień i poczekaj aż puszka ostygnie.
  2. Zmiksuj mąkę, cukier i sól. Pokrój masło w kostkę, dodaj do mąki i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj żółtko i całość mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 20 minut. Ciasto wyłóż na formę do tarty i odstaw je do lodówki na kolejne 20-30 minut.
  3. Ciasto piecz przez 15 minut w temperaturze ok. 200⁰C. Następnie posmaruj je ubitym białkiem. Włóż do piekarnika i piecz aż ciasto nabierze złocistego koloru. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Gdy będzie zimne wylej na nie karmel i rozłóż pokrojone banany. Delikatnie je dociśnij.
  4. Kremówkę ubij z cukrem na sztywno. Posmaruj nią karmelowo-bananową masę. Całość posyp wiórkami czekoladowymi lub startą gorzką czekoladą.

TIP

  • Przed podaniem schłodź ciasto w lodówce.
  • Jeśli chcesz, by karmel był gęstszy i ciemniejszy gotuj go przez kolejną godzinę.
  • Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, bo stanie się twarde. 

TIP TECHNICZNY

  • Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych