Tarta z bananami i karmelem
4 porcje
180 min
Średnie
Idealny przepis dla wielbicieli bananów i karmelu.
Składniki
Toffi:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
115 dkg masła
1 żółtko
Odrobina śmietany lub mleka
1 białko jajka, ubite na sztywno
Krem:
3 dojrzałe banany, pokrojone
1 i 1/2 szklanki gęstej śmietany (najlepiej kremówki),
Odrobina cukru
Posypka czekoladowa lub starta gorzka czekolada
Tarta z bananami i karmelem
Tarta z bananami i karmelem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opis przygotowania:
- Puszkę ze skondensowanym mlekiem włóż do garnka i zalej wodą, tak by całkowicie ją zakrywała. Wodę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj puszkę przez około 2 godziny. Obracaj ją co jakiś czas. Woda będzie się wygotowywać, więc dolewaj wodę, by utrzymać ją na stałym poziomie. Po 2 godzinach wyłącz ogień i poczekaj aż puszka ostygnie.
- Zmiksuj mąkę, cukier i sól. Pokrój masło w kostkę, dodaj do mąki i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj żółtko i całość mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 20 minut. Ciasto wyłóż na formę do tarty i odstaw je do lodówki na kolejne 20-30 minut.
- Ciasto piecz przez 15 minut w temperaturze ok. 200⁰C. Następnie posmaruj je ubitym białkiem. Włóż do piekarnika i piecz aż ciasto nabierze złocistego koloru. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Gdy będzie zimne wylej na nie karmel i rozłóż pokrojone banany. Delikatnie je dociśnij.
- Kremówkę ubij z cukrem na sztywno. Posmaruj nią karmelowo-bananową masę. Całość posyp wiórkami czekoladowymi lub startą gorzką czekoladą.
TIP
- Przed podaniem schłodź ciasto w lodówce.
- Jeśli chcesz, by karmel był gęstszy i ciemniejszy gotuj go przez kolejną godzinę.
- Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, bo stanie się twarde.
TIP TECHNICZNY
- Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.
Komentarze