Torciki marmoladowe
4 porcje
Średnie
Torciki z kruchego ciasta z marmoladą.
Składniki
150 g mąki pszennej
60 g masła lub margaryny
- szczypta soli
50 g cukru pudru
jajko
12 łyżeczka marmolady
Torciki marmoladowe
Torciki marmoladowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z podanych składników przygotować kruche ciasto i pozostawić 1/2 w chłodzie na 1 godzinę. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni. Wyciąć 12 krążków o średnicy ok. 7-8 cm. Lekko nasmarować blachę do muffinek z 12 foremkami i wyłożyć krążkami ciasta. Po środku każdego torcika ostrożnie ułożyć jedną łyżeczkę do herbaty marmolady. W miarę możliwości nie należny przy tym dotykać krawędzi ciasta. Piec w podany sposób.
Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 160-180⁰C, 20-30 minut.
Komentarze