Wariacja warzywna z kremem cytrynowo-twarożkowym
4 porcje
Średnie
Marchew, kalarepa, cukinia i brzoskiew z kremem cytrynowo-twarożkowym.
Składniki
Po 200 g marchwi, kalarepy, cukinii, brzoskwi
Krem:
250 g twarożku
50 g masła
1/8 l wywaru warzywnego
sól, biały pieprz
sok i skórka otarta z niepryskanej cytryny
gałązka bazylii
Wariacja warzywna z kremem cytrynowo-twarożkowym
Wariacja warzywna z kremem cytrynowo-twarożkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obrać marchew i kalarepę. Marchew pokroić ukośnie w cienkie plasterki, a kalarepę w drobną kostkę. Cukinie przekroić wzdłuż i pokroić w średnie trójkąty. Brzoskiew podzielić na różyczki. Włożyć warzywa do perforowanego pojemnika i gotować na parze według przepisu. Aby przygotować krem należy roztopić w garnku masło i na małym ogniu dodawać po łyżce twarożek. Podlać wywarem warzywnym. Dodać do smaku sok i skórkę cytryny. Posolić i popieprzyć. Przed podaniem posypać siekanymi listkami bazylii. Podawać na talerzach lub w szklaneczkach przekładając warstwy warzyw i kremu.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C, 7-10 minut.
Wariant: można użyć innych warzyw, a krem przygotować z mascarpone zamiast twarożku.
Wskazówka: aby wszystko ugotowało się w tym samym czasie, warzywa o długim czasie gotowania -tu marchew kalarepę - należy bardzo drobno pokroić. Warzywa o krótkim czasie gotowania -tu cukinia - pokroić na większe kawałki. Zawsze należy wsunąć nieperforowany pojemnik do gotowania pod pojemnik perforowany, aby zebrać dobry wywar warzywny.
Komentarze