Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wariacja warzywna z kremem cytrynowo-twarożkowym

Wariacja warzywna z kremem cytrynowo-twarożkowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Marchew, kalarepa, cukinia i brzoskiew z kremem cytrynowo-twarożkowym.

Składniki

Po 200 g marchwi, kalarepy, cukinii, brzoskwi
Krem:
250 g twarożku
50 g masła
1/8 l wywaru warzywnego
sól, biały pieprz
sok i skórka otarta z niepryskanej cytryny
gałązka bazylii

Opis wykonania

Obrać marchew i kalarepę. Marchew pokroić ukośnie w cienkie plasterki, a kalarepę w drobną kostkę. Cukinie przekroić wzdłuż i pokroić w średnie trójkąty. Brzoskiew podzielić na różyczki. Włożyć warzywa do perforowanego pojemnika i gotować na parze według przepisu. Aby przygotować krem należy roztopić w garnku masło i na małym ogniu dodawać po łyżce twarożek. Podlać wywarem warzywnym. Dodać do smaku sok i skórkę cytryny. Posolić i popieprzyć. Przed podaniem posypać siekanymi listkami bazylii. Podawać na talerzach lub w szklaneczkach przekładając warstwy warzyw i kremu. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C, 7-10 minut. Wariant: można użyć innych warzyw, a krem przygotować z mascarpone zamiast twarożku. Wskazówka: aby wszystko ugotowało się w tym samym czasie, warzywa o długim czasie gotowania -tu marchew kalarepę - należy bardzo drobno pokroić. Warzywa o krótkim czasie gotowania -tu cukinia - pokroić na większe kawałki. Zawsze należy wsunąć nieperforowany pojemnik do gotowania pod pojemnik perforowany, aby zebrać dobry wywar warzywny.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy