Jabłecznik z rodzynkami, cynamonem wegański
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Wegański jabłecznik z cynamonem
Wegański jabłecznik z cynamonem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
SPÓD: Mieszamy mąkę, sól i cukier, dodajemy oliwy z oliwek i rozcieramy aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Stopniowo dodajemy wody- taką ilość, aby ciasto było plastyczne. Dzielimy ciasto na dwie równe części, formujemy kulki, zawijamy w folię samoprzylepną i odstawiamy od lodówki na 25 min. Po wyjęciu kulek, odejmujemy ok. 100 g z pierwszej połowy, które będzie spodem jednej z szarlotek, pozostała część ciasta będzie kratką na wierzchu. 100g ciasta wkładamy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy grubości około 1 mm. Jeden z arkuszy papieru ściągamy, obracamy ciasto tak, aby strona chroniona papierem była na górze, kładziemy rozwałkowane ciasto na foremce. Teraz delikatnie ściągamy drugi arkusz przylepiony do ciasta i wykładamy foremkę ciastem. Widelcem nakłuwamy dno ciasta. W ten sam sposób należy rozwałkować porcję ciasta przeznaczoną na kratkę. Staraj się rozwałkować ją na kształt długiego prostokąta i podzielić na 12 części do dekoracji. MASA: Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki, pokrój na plasterki. Włóż pokrojone jabłka, cynamon, cukier, rodzynki do rondelka, dodaj wody i wymieszaj. Dusić ok. 15 minut, Tak przygotowaną masę wylać na upieczone ciasto
Komentarze