Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jabłecznik z rodzynkami, cynamonem wegański

Wegański jabłecznik z cynamonem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jabłecznik z rodzynkami, cynamonem i cukrem kokosowym

Składniki

2 szt. kwaśne jabłka
0,5 szklanka rodzynki
2 łyżeczka cynamon
2 łyżka cukier kokosowy
250 g mąka żytnia zbożowa
1 szczypta sól
2 łyżeczka cukier trzcinowy
5 łyżka oliwa z oliwek

Opis wykonania

SPÓD: Mieszamy mąkę, sól i cukier, dodajemy oliwy z oliwek i rozcieramy aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Stopniowo dodajemy wody- taką ilość, aby ciasto było plastyczne. Dzielimy ciasto na dwie równe części, formujemy kulki, zawijamy w folię samoprzylepną i odstawiamy od lodówki na 25 min. Po wyjęciu kulek, odejmujemy ok. 100 g z pierwszej połowy, które będzie spodem jednej z szarlotek, pozostała część ciasta będzie kratką na wierzchu. 100g ciasta wkładamy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy grubości około 1 mm. Jeden z arkuszy papieru ściągamy, obracamy ciasto tak, aby strona chroniona papierem była na górze, kładziemy rozwałkowane ciasto na foremce. Teraz delikatnie ściągamy drugi arkusz przylepiony do ciasta i wykładamy foremkę ciastem. Widelcem nakłuwamy dno ciasta. W ten sam sposób należy rozwałkować porcję ciasta przeznaczoną na kratkę. Staraj się rozwałkować ją na kształt długiego prostokąta i podzielić na 12 części do dekoracji. MASA: Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki, pokrój na plasterki. Włóż pokrojone jabłka, cynamon, cukier, rodzynki do rondelka, dodaj wody i wymieszaj. Dusić ok. 15 minut, Tak przygotowaną masę wylać na upieczone ciasto

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych