Wegańskie babeczki pomarańczowe z cytrynowym lukrem
9 porcje
35 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wegańskie babeczki pomarańczowe z cytrynowym lukrem
Wegańskie babeczki pomarańczowe z cytrynowym lukrem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Wszystkie suche składniki (oprócz cukru pudru) przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki wraz ze skórką z pomarańczy, a następnie przelewamy je do suchych i mieszamy (można to zrobić ręcznie lub przy pomocy miksera, aby jeszcze bardziej napowietrzyć masę).
Ciasto wlewamy do foremek do mini babeczki i pieczemy przez ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe babeczki zostawiamy do ostygnięcia i przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy wraz z sokiem z cytryny i skórką.
Gdyby konsystencja lukry była za rzadka należy dodać więcej cukru, a gdyby okazała się za gęsta dolać wody. Ostudzone babeczki dekorujemy lukrem.
Komentarze