Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wegańskie babeczki pomarańczowe z cytrynowym lukrem

Wegańskie babeczki pomarańczowe z cytrynowym lukrem
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wegańskie babeczki. które są delikatnie wilgotne, z wyczuwalnym aromatem skórki pomarańczy i orzeźwiającym lukrem cytrynowym.

Składniki

240 g mąka pszenna
0,5 szklanka cukier trzcinowy
0,5 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
0,5 szklanka sok pomarańczowy
0,5 szklanka mleko roślinne
1/4 szklanka olej roślinny
1/2 szt. skórka z połowy pomarańczy
1,5 łyżka ocet jabłkowy
1 szt. sok z cytryny
1 łyżeczka skórka z cytryny
200 g cukier puder

Opis wykonania

Piekarnik nastawiamy na 180°C. Wszystkie suche składniki (oprócz cukru pudru) przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki wraz ze skórką z pomarańczy, a następnie przelewamy je do suchych i mieszamy (można to zrobić ręcznie lub przy pomocy miksera, aby jeszcze bardziej napowietrzyć masę).

Ciasto wlewamy do foremek do mini babeczki i pieczemy przez ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe babeczki zostawiamy do ostygnięcia i przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy wraz z sokiem z cytryny i skórką.

Gdyby konsystencja lukry była za rzadka należy dodać więcej cukru, a gdyby okazała się za gęsta dolać wody. Ostudzone babeczki dekorujemy lukrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych