120 min P0DT2H0M0S P0DT2H0M0S Średnie dla 2 osób Akademia Smaku Drukuj lub pobierz PDF Nie wygaszaj ekranu Udostępnij Tweet Pin it
Opis wykonania Przepis na ciasto do pizzy prosto z Włoch od Hanny Lis. Zaczynamy od rozkruszenia drożdży i przełożenia ich do miseczki. Posypujemy je cukrem i zalewamy wodą. Odstawiamy na 10 do 15 minut. Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę, sól oraz drożdże z wodą (po odstaniu 15 minut). Ciasto wyrabiamy w misce do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Trwa to zazwyczaj 5 minut. Tak wyrobione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Trwa to około 1 godziny. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ponownie, dzielimy na dwie części, odstawiamy na kolejne 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni. Ciasto rozpłaszczamy w rękach, możemy uformować kształt w rękach i rozłożyć na blasze, rozciągnąć już na blasze. Na placek wykładamy passatę, dodajemy wszystkie dodatki, które lubimy, mozzarellę, szynkę parmeńską, bazylię.