Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na ciasto do pizzy prosto z Włoch od Hanny Lis.

Składniki

- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. letniej wody
- szczypta cukru
- szczypta soli
- ok. 25 g mokrych drożdży
- 50 ml oliwy

Opis wykonania

  1. Zaczynamy od rozkruszenia drożdży i przełożenia ich do miseczki. Posypujemy je cukrem i zalewamy wodą. Odstawiamy na 10 do 15 minut.
  2. Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę, sól oraz drożdże z wodą (po odstaniu 15 minut).
  3. Ciasto wyrabiamy w misce do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Trwa to zazwyczaj 5 minut.
  4. Tak wyrobione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Trwa to około 1 godziny.
  5. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ponownie, dzielimy na dwie części, odstawiamy na kolejne 15 minut.
  6. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni.
  7. Ciasto rozpłaszczamy w rękach, możemy uformować kształt w rękach i rozłożyć na blasze, rozciągnąć już na blasze.
  8. Na placek wykładamy passatę, dodajemy wszystkie dodatki, które lubimy, mozzarellę, szynkę parmeńską, bazylię.

Włoski spód pizzy od Hanny Lis - zdjęcie 1

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Przepis działa. Smakowite :)