Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Włoski spód pizzy od Hanny Lis

Opis wykonania

Przepis na ciasto do pizzy prosto z Włoch od Hanny Lis.

baner reklamowy maszynki do mielenia
  1. Zaczynamy od rozkruszenia drożdży i przełożenia ich do miseczki. Posypujemy je cukrem i zalewamy wodą. Odstawiamy na 10 do 15 minut.
  2. Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę, sól oraz drożdże z wodą (po odstaniu 15 minut).
  3. Ciasto wyrabiamy w misce do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Trwa to zazwyczaj 5 minut.
  4. Tak wyrobione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Trwa to około 1 godziny.
  5. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ponownie, dzielimy na dwie części, odstawiamy na kolejne 15 minut.
  6. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni.
  7. Ciasto rozpłaszczamy w rękach, możemy uformować kształt w rękach i rozłożyć na blasze, rozciągnąć już na blasze.
  8. Na placek wykładamy passatę, dodajemy wszystkie dodatki, które lubimy, mozzarellę, szynkę parmeńską, bazylię.

Włoski spód pizzy od Hanny Lis - zdjęcie 1