Włoski spód pizzy od Hanny Lis
                                            2 porcje
120 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 3)
                    Przepis na ciasto do pizzy prosto z Włoch od Hanny Lis.
                
                Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
                                                            - 1 szkl. letniej wody
                                                            - szczypta cukru
                                                            - szczypta soli
                                                            - ok. 25 g mokrych drożdży
                                                            - 50 ml oliwy
                                                    Włoski spód pizzy od Hanny Lis
Włoski spód pizzy od Hanny Lis
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Zaczynamy od rozkruszenia drożdży i przełożenia ich do miseczki. Posypujemy je cukrem i zalewamy wodą. Odstawiamy na 10 do 15 minut.
 - Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę, sól oraz drożdże z wodą (po odstaniu 15 minut).
 - Ciasto wyrabiamy w misce do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Trwa to zazwyczaj 5 minut.
 - Tak wyrobione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Trwa to około 1 godziny.
 - Po tym czasie ciasto wyrabiamy ponownie, dzielimy na dwie części, odstawiamy na kolejne 15 minut.
 - W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni.
 - Ciasto rozpłaszczamy w rękach, możemy uformować kształt w rękach i rozłożyć na blasze, rozciągnąć już na blasze.
 - Na placek wykładamy passatę, dodajemy wszystkie dodatki, które lubimy, mozzarellę, szynkę parmeńską, bazylię.
 

                            
Komentarze