Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zakwas z buraków do tradycyjnego barszczu

Zakwas na wigilijny barszcz czerwony
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.67 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Domowy zakwas to niezbędny składnik tradycyjnego, wigilijnego barszczu.

Składniki

1 kg buraków
1 łyżka soli na 1 l wody
4 szt. ząbki czosnku
2 szt. liście laurowe
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
3 szt. ziarenka pieprzu
ok. 4 cm korzenia chrzanu (opcjonalnie)
kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych (opcjonalnie)

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
115 kcal
Tłuszcz
0.3 g
Węglowodany
20.3 g
Błonnik
4.9 g
Białko
6 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Do garnka wlej wodę, dodaj sól, zagotuj i odstaw do przestudzenia. Buraki umyj, obierz ze skórki (czynność najlepiej wykonać w gumowych rękawiczkach), następnie pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym, suchym słoiku (do kiszenia buraków możesz użyć również tradycyjnej kamionki czy większego naczynia z ceramiki).

Dodaj liście laurowe, ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Całość zalej wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem). Jeżeli chcesz przyspieszyć proces fermentacji to możesz dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych.

Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Jeśli nie masz pokrywki, to zasłoń wierzch naczynia gazą lub ściereczką i szczelnie zawiąż sznurkiem lub gumką. Zakwas odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni. Gotowy zakwas przecedź i przelej do czystych, szczelnie zamykanych słoików lub butelek i wstaw do lodówki lub inne chłodne miejsce. W lodówce taki szczelnie zamknięty zakwas może stać bez problemu kilka tygodni.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.67, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Zakwas wykorzystuję również do sałatek, bardzo dobry!
PaniG
Dodaje jeszcze chrzan! Zakwas buraczany dobrze mieć zawsze pod ręką, nie tylko w okresie świątecznym.
Ewusia1222
Polecam na święta- bomba witaminowa
Rene
Świetny nie tylko do barszczu.
Szanujemy Twoją prywatność
Gdy przeglądasz naszą stronę, chcielibyśmy wykorzystywać pliki cookies i inne podobne technologie do zbierania danych (m.in. adresy IP, inne identyfikatory internetowe) w trzech głównych celach: by analizować statystyki ruchu na stronie, by kierować do Ciebie reklamy w innych miejscach w internecie, by wyświetlać Ci filmy na naszej stronie. Kliknij poniżej, by wyrazić zgodę albo przejdź do ustawień, aby dokonać szczegółowych wyborów co do plików cookies.