Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zakwas z buraków do tradycyjnego barszczu

Zakwas na wigilijny barszcz czerwony
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.67 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Domowy zakwas to niezbędny składnik tradycyjnego, wigilijnego barszczu.

Składniki

1 kg buraków
1 łyżka soli na 1 l wody
4 szt. ząbki czosnku
2 szt. liście laurowe
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
3 szt. ziarenka pieprzu
ok. 4 cm korzenia chrzanu (opcjonalnie)
kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych (opcjonalnie)

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
115 kcal
Tłuszcz
0.3 g
Węglowodany
20.3 g
Błonnik
4.9 g
Białko
6 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Do garnka wlej wodę, dodaj sól, zagotuj i odstaw do przestudzenia. Buraki umyj, obierz ze skórki (czynność najlepiej wykonać w gumowych rękawiczkach), następnie pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym, suchym słoiku (do kiszenia buraków możesz użyć również tradycyjnej kamionki czy większego naczynia z ceramiki).

Dodaj liście laurowe, ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Całość zalej wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem). Jeżeli chcesz przyspieszyć proces fermentacji to możesz dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych.

Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Jeśli nie masz pokrywki, to zasłoń wierzch naczynia gazą lub ściereczką i szczelnie zawiąż sznurkiem lub gumką. Zakwas odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni. Gotowy zakwas przecedź i przelej do czystych, szczelnie zamykanych słoików lub butelek i wstaw do lodówki lub inne chłodne miejsce. W lodówce taki szczelnie zamknięty zakwas może stać bez problemu kilka tygodni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.67, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Zakwas wykorzystuję również do sałatek, bardzo dobry!
PaniG
Dodaje jeszcze chrzan! Zakwas buraczany dobrze mieć zawsze pod ręką, nie tylko w okresie świątecznym.
Ewusia1222
Polecam na święta- bomba witaminowa
Rene
Świetny nie tylko do barszczu.