Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zakwas z buraków do tradycyjnego barszczu

Opis wykonania

Domowy zakwas to niezbędny składnik tradycyjnego, wigilijnego barszczu.

Już najwyższa pora, by zabrać się za jego przygotowanie. Wykonanie zakwasu wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane. Pamiętaj jedynie, że należy nastawić go najpóźniej tydzień przed planowanym podaniem barszczu, ponieważ tyle zajmuje kiszenie buraków. 

Zakwas na wigilijny barszcz czerwony - zdjęcie 1

Opis wykonania

Do garnka wlej wodę, dodaj sól, zagotuj i odstaw do przestudzenia. Buraki umyj, obierz ze skórki (czynność najlepiej wykonać w gumowych rękawiczkach), następnie pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym, suchym słoiku (do kiszenia buraków możesz użyć również tradycyjnej kamionki czy większego naczynia z ceramiki).

Dodaj liście laurowe, ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.

Całość zalej wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).

Jeżeli chcesz przyspieszyć proces fermentacji to możesz dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych.

Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Jeśli nie masz pokrywki, to zasłoń wierzch naczynia gazą lub ściereczką i szczelnie zawiąż sznurkiem lub gumką.

Słoik odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni. Gotowy zakwas przecedź i przelej do czystych, szczelnie zamykanych słoików lub butelek i wstaw do lodówki lub inne chłodne miejsce.

W lodówce taki szczelnie zamknięty zakwas może stać bez problemu kilka tygodni.

Zakwas na wigilijny barszcz czerwony - zdjęcie 2