Zakwas z buraków do tradycyjnego barszczu

4 porcje
30 min
Średnie
4.67 (Liczba ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Zakwas na wigilijny barszcz czerwony
Zakwas na wigilijny barszcz czerwony
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka wlej wodę, dodaj sól, zagotuj i odstaw do przestudzenia. Buraki umyj, obierz ze skórki (czynność najlepiej wykonać w gumowych rękawiczkach), następnie pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym, suchym słoiku (do kiszenia buraków możesz użyć również tradycyjnej kamionki czy większego naczynia z ceramiki).
Dodaj liście laurowe, ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Całość zalej wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem). Jeżeli chcesz przyspieszyć proces fermentacji to możesz dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych.
Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Jeśli nie masz pokrywki, to zasłoń wierzch naczynia gazą lub ściereczką i szczelnie zawiąż sznurkiem lub gumką. Zakwas odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni. Gotowy zakwas przecedź i przelej do czystych, szczelnie zamykanych słoików lub butelek i wstaw do lodówki lub inne chłodne miejsce. W lodówce taki szczelnie zamknięty zakwas może stać bez problemu kilka tygodni.
Komentarze