Zawiniątko z wędzoną niespodzianką
2 porcje
20 min
Łatwe
Wędzona Makrela z dodatkiem Swojskiego Ogórka kiszonego i cebuli owinięte w Papier ryżowy,przyrządzone na parze podane z sosem ze świeżej pietruszki.
Składniki
0,5 szt. Makrela wędzona średnia
0,5 szt. cebula czerwona
1-2 szt. ogórek kiszony
1 szczypta pieprz świeżo mielony
2 szt. papier ryżowy arkusz
2 szt. papryczki chilli marynowane
2 łyżeczka słonecznik prażony
0,5 szt. cytryna
1,5 łyżeczka olej słonecznikowy tłoczony na zimno
0,5 szt. natka pietruszki pęczek
1 szczypta sól morska
1 szt. pieprz biały
2 g szczypiorek
Zawiniątko z wędzoną niespodzianką
Zawiniątko z wędzoną niespodzianką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wędzoną Makrelę obieram i wrzucam do miski,następnie dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojone ogórki kiszone.Doprawiam pieprzem świeżo mielonym.Dokładnie rozgniatam widelcem i mieszam.Arkusze z papieru ryżowego przygotowuję według zaleceń na opakowaniu.Faszeruję farszem z makreli,zawiązuję szczypiorkiem.Powstałe zawiniątka gotuję na parze przez ok.10 min. Sos: Słonecznik prażę do uzyskania złotego koloru na patelni,wrzucam do miseczki.Następnie dodaję olej,sok z połowy cytryny,świeżo,drobno posiekaną nać pietruszki oraz posiekane papryczki chilli.Doprawiam solą oraz białym pieprzem.Nie blenduję.Podaję Zawiniątko wraz z sosem na talerzu.
Komentarze