Zupa brukwiowo-selerowa
9 porcje
40 min
Łatwe
Genialna, aromatyczna zupa. Świetnie rozgrzewa. Jest po prostu pyszna.
Składniki
1 kg brukiew
0,5 kg seler naciowy
1 szt. por
1/2 szt. czosnek
1 szt. świeży rozmaryn
2 l bulin wołowy
5 łyżka oliwa z oliwek
sól
pieprz
Zupa brukwiowo-selerowa
Zupa brukwiowo-selerowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgrzej piekarnik do 200oC. Obierz brukiew i pokrój w 1 cm kostkę. Por wymyj i pokrój w 1 cm talarki. Wsyp pokrojone warzywa do miski i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Ułóż na blasze papier do pieczenia i wysyp na niego równomiernie warzywa. Ułóż przekrojony w poprzek czosnek i oprósz wszystko solą i pieprzem, polej czosnek łyżką oliwy z oliwek i ułóż na nim gałązkę rozmarynu. Piecz aż warzywa będą miękkie i zrumienione - około 20 minut. Rozgrzej resztę oliwy i podduś do miękkości seler naciowy. Dodaj warzywa, wyciśnij czosnek z łupin, wlej bulion i zmiksuj na gładki krem. Gotuj jeszcze przez chwilę. Do dekoracji i dodatkowego akcentu smakowego można zrobić sos chrzanowy - serek naturalny (2 łyżki), jogurt naturalny (2 łyżki) i chrzan (1/2 łyżeczki) dobrze wymieszaj. Wlej zupę do miski i udekoruj kleksem z sosu
Komentarze