Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa brukwiowo-selerowa

Opis wykonania

Genialna, aromatyczna zupa. Świetnie rozgrzewa. Jest po prostu pyszna.

Rozgrzej piekarnik do 200oC. Obierz brukiew i pokrój w 1 cm kostkę. Por wymyj i pokrój w 1 cm talarki. Wsyp pokrojone warzywa do miski i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Ułóż na blasze papier do pieczenia i wysyp na niego równomiernie warzywa. Ułóż przekrojony w poprzek czosnek i oprósz wszystko solą i pieprzem, polej czosnek łyżką oliwy z oliwek i ułóż na nim gałązkę rozmarynu. Piecz aż warzywa będą miękkie i zrumienione - około 20 minut. Rozgrzej resztę oliwy i podduś do miękkości seler naciowy. Dodaj warzywa, wyciśnij czosnek z łupin, wlej bulion i zmiksuj na gładki krem. Gotuj jeszcze przez chwilę. Do dekoracji i dodatkowego akcentu smakowego można zrobić sos chrzanowy - serek naturalny (2 łyżki), jogurt naturalny (2 łyżki) i chrzan (1/2 łyżeczki) dobrze wymieszaj. Wlej zupę do miski i udekoruj kleksem z sosu