Zupa mleczna z makaronem naleśnikowym
4 porcje
Średnie
Z nadziewanymi bułeczkami.POLECAM.
Składniki
Makaron naleśnikowy:
-----------------------------
200ml. wody
200ml. mleka
1 jajko
0k. 250g. mąki pszennej
1 łyżka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
sok z jednej pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
Bułeczki:
------------
250ml.maślanki naturalnej
ok 1/2kg. mąki pszennej
1 jajko
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 dag.drożdży
1 łyżka oleju słonecznikowego
kilka plasterków polędwicy sopockiej lub innej wędliny (cienko pokrojonej )
100g. sera żółtego
Zupa mleczna:
--------------------
1l. mleka
1 gruszka lub słodkie jabłko (RUBIN)
1 łyżka cukru
1 łyżka masła ( dobrej jakości )
2 łyżki startej wyparzonej skórki pomarańczy
Zupa mleczna z makaronem naleśnikowym
Zupa mleczna z makaronem naleśnikowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron naleśnikowe:
---------------------------
Składniki ciasta energicznie mieszamy trzepaczką w misce,tak aby powstało jednolite ciasto bez grudek.Na dużej patelni rozsmarowujemy cienką warstwę oliwy i smażymy naleśniki ( trochę grubsze jak na krokiety ).Zwijamy w rulon i kroimy w ukośne paski ( 1cm ) .
Bułeczki:
------------
Składniki bułeczek mieszamy i wygniatamy w misce na jednolite elastyczne ciasto ( tak aby odchodziło od miski i rąk ).Przykrywamy bawełnianą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce tak aby podwoiło objętość.Z ciasta formujemy bułeczki wielkości ( piłki ping-pongowej ) nadziewamy wędliną i odstawiamy na 10min.Smarujemy olejem,lub rozkłóconym jajkiem.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 20min,.Pod konie pieczenia posypujemy startym serem.
Zupa mleczna:
-------------------
Do garnka wlewamy mleko dodajemy potartą na tarce o grubych oczkach gruszkę i skórkę z pomarańczy oraz masło i cukier.Podgrzewamy na średnim ogniu nie doprowadzając do zagotowania.
Na talerzach porcjujemy makaron naleśnikowy zalewamy zupą mleczną i podajemy z nadziewanymi bułeczkami.SMACZNEGO.
Komentarze