Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupa mleczna z makaronem naleśnikowym

Zupa mleczna z makaronem naleśnikowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Z nadziewanymi bułeczkami.POLECAM.

Składniki

Makaron naleśnikowy:
-----------------------------
200ml. wody
200ml. mleka
1 jajko
0k. 250g. mąki pszennej
1 łyżka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
sok z jednej pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
Bułeczki:
------------
250ml.maślanki naturalnej
ok 1/2kg. mąki pszennej
1 jajko
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 dag.drożdży
1 łyżka oleju słonecznikowego
kilka plasterków polędwicy sopockiej lub innej wędliny (cienko pokrojonej )
100g. sera żółtego
Zupa mleczna:
--------------------
1l. mleka
1 gruszka lub słodkie jabłko (RUBIN)
1 łyżka cukru
1 łyżka masła ( dobrej jakości )
2 łyżki startej wyparzonej skórki pomarańczy

Opis wykonania

Makaron naleśnikowe: --------------------------- Składniki ciasta energicznie mieszamy trzepaczką w misce,tak aby powstało jednolite ciasto bez grudek.Na dużej patelni rozsmarowujemy cienką warstwę oliwy i smażymy naleśniki ( trochę grubsze jak na krokiety ).Zwijamy w rulon i kroimy w ukośne paski ( 1cm ) . Bułeczki: ------------ Składniki bułeczek mieszamy i wygniatamy w misce na jednolite elastyczne ciasto ( tak aby odchodziło od miski i rąk ).Przykrywamy bawełnianą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce tak aby podwoiło objętość.Z ciasta formujemy bułeczki wielkości ( piłki ping-pongowej ) nadziewamy wędliną i odstawiamy na 10min.Smarujemy olejem,lub rozkłóconym jajkiem.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 20min,.Pod konie pieczenia posypujemy startym serem. Zupa mleczna: ------------------- Do garnka wlewamy mleko dodajemy potartą na tarce o grubych oczkach gruszkę i skórkę z pomarańczy oraz masło i cukier.Podgrzewamy na średnim ogniu nie doprowadzając do zagotowania. Na talerzach porcjujemy makaron naleśnikowy zalewamy zupą mleczną i podajemy z nadziewanymi bułeczkami.SMACZNEGO.
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super inspiracja. Myślę że na pewno spróbuję

Powiązane przepisy