Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zupa mleczna z makaronem naleśnikowym

Zupa mleczna z makaronem naleśnikowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Z nadziewanymi bułeczkami.POLECAM.

Składniki

Makaron naleśnikowy:
-----------------------------
200ml. wody
200ml. mleka
1 jajko
0k. 250g. mąki pszennej
1 łyżka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
sok z jednej pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
Bułeczki:
------------
250ml.maślanki naturalnej
ok 1/2kg. mąki pszennej
1 jajko
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 dag.drożdży
1 łyżka oleju słonecznikowego
kilka plasterków polędwicy sopockiej lub innej wędliny (cienko pokrojonej )
100g. sera żółtego
Zupa mleczna:
--------------------
1l. mleka
1 gruszka lub słodkie jabłko (RUBIN)
1 łyżka cukru
1 łyżka masła ( dobrej jakości )
2 łyżki startej wyparzonej skórki pomarańczy

Opis wykonania

Makaron naleśnikowe: --------------------------- Składniki ciasta energicznie mieszamy trzepaczką w misce,tak aby powstało jednolite ciasto bez grudek.Na dużej patelni rozsmarowujemy cienką warstwę oliwy i smażymy naleśniki ( trochę grubsze jak na krokiety ).Zwijamy w rulon i kroimy w ukośne paski ( 1cm ) . Bułeczki: ------------ Składniki bułeczek mieszamy i wygniatamy w misce na jednolite elastyczne ciasto ( tak aby odchodziło od miski i rąk ).Przykrywamy bawełnianą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce tak aby podwoiło objętość.Z ciasta formujemy bułeczki wielkości ( piłki ping-pongowej ) nadziewamy wędliną i odstawiamy na 10min.Smarujemy olejem,lub rozkłóconym jajkiem.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 20min,.Pod konie pieczenia posypujemy startym serem. Zupa mleczna: ------------------- Do garnka wlewamy mleko dodajemy potartą na tarce o grubych oczkach gruszkę i skórkę z pomarańczy oraz masło i cukier.Podgrzewamy na średnim ogniu nie doprowadzając do zagotowania. Na talerzach porcjujemy makaron naleśnikowy zalewamy zupą mleczną i podajemy z nadziewanymi bułeczkami.SMACZNEGO.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super inspiracja. Myślę że na pewno spróbuję
Lapczys
Ten smak od razu przynosi mi na myśl moje dzieciństwo. Choć większość nie docenia zupy mlecznej, ja uwielbiam

Powiązane przepisy