Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Bakłażan

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Nazywany także oberżyną lub gruszką miłosną, z botanicznego punktu widzenia to owoc, powszechnie jednak nazywany jest warzywem. Do Europy przywędrował ze wschodu, a ściślej mówiąc z Indii. Jest też niskokaloryczny – 100 g produktu zawiera jedynie 30 kcal.

Bakłażan – właściwości

Bakłażany pomagają przyswajać witaminę C, a także wykazują działanie antygrzybiczne, antyalergiczne i antywrzodowe. Są również bogate w fosfor, błonnik oraz wapń. Dzięki zawartości flawonoidów chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

Bakłażan – przepisy

Bakłażany to warzywa, z których można przygotować naprawdę pyszne dania. Szczególnie dobrze smakuje w wersji grillowanej, podanej z pestkami granatu i sosem sezamowym lub w formie zawijanych roladek nadzianych serowym farszem. Z pewnością warto przygotować włoską parmigianę, czyli włoską zapiekankę na bazie plastrów bakłażana przełożonego serem (mozzarellą i parmezanem) oraz sosem pomidorowym. Warzywo to doskonale sprawdzi się także jako składnik gulaszu warzywnego.