Bakłażan
Nazywany także oberżyną lub gruszką miłosną, z botanicznego punktu widzenia to owoc, powszechnie jednak nazywany jest warzywem. Do Europy przywędrował ze wschodu, a ściślej mówiąc z Indii. Jest też niskokaloryczny – 100 g produktu zawiera jedynie 30 kcal.
Bakłażan – właściwości
Bakłażany pomagają przyswajać witaminę C, a także wykazują działanie antygrzybiczne, antyalergiczne i antywrzodowe. Są również bogate w fosfor, błonnik oraz wapń. Dzięki zawartości flawonoidów chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
Bakłażan – przepisy
Bakłażany to warzywa, z których można przygotować naprawdę pyszne dania. Szczególnie dobrze smakuje w wersji grillowanej, podanej z pestkami granatu i sosem sezamowym lub w formie zawijanych roladek nadzianych serowym farszem. Z pewnością warto przygotować włoską parmigianę, czyli włoską zapiekankę na bazie plastrów bakłażana przełożonego serem (mozzarellą i parmezanem) oraz sosem pomidorowym. Warzywo to doskonale sprawdzi się także jako składnik gulaszu warzywnego.