Szaszłyki z kurczaka podawane z cytrynowym kuskusem i pieczonymi bakłażanami, polane sosem kolendrowym. To kurczak z warzywami w zupełnie nowej odsłonie.
Kurczak:
- Umytą i wysuszoną pierś z kurczaka, ścinamy w połowie wysokości. Uzyskujemy w ten sposób dwie części o wysokości ok. 1 cm.
- Tak przygotowane piersi kroimy wzdłuż na paski szerokości ok 1 cm.
- W misce mieszamy jogurt, oliwę, wyciśnięty czosnek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, dwie szczypty soli.
- Do tak przygotowanej marynaty dodajemy paski kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy najlepiej do lodówki na 20 min.
- Po wyjęciu z lodówki paski kurczaka nawlekamy harmonijkowo na patyki szaszłykowe. Ilość mięsa na jednym patyczku zależy od naszych upodobań.
- Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, układamy szaszłyki i grillujemy je ok. 2 minut z każdej strony lub do momentu, kiedy będą przypieczone.
- Jeśli korzystamy z piekarnika wybieramy funkcję grill, rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C i pieczemy szaszłyki po 5-6 minut z każdej strony.
Sos kolendrowy:
Jogurt, kolendrę, czosnek i sól blendujemy do uzyskania jednolitej masy (opcjonalnie kilka liści mięty).
Cytrynowy kuskus:
- Odmierzoną w miseczce kaszę zalewamy warzywnym bulionem do wysokości ok. 0,5 cm powyżej wysokości kaszy, dodajemy skórkę z cytryny i sok z cytryny, całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 5-7 minut.
- Tak przygotowana kasza kuskus powinna być sypka i aromatyczna.
Pieczony bakłażan:
- Umytego i osuszonego bakłażana tniemy na pół.
- Każdą z połówek nacinamy w karo, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut.
- Po kilku minutach bakłażana spłukujemy wodą, osuszamy.
- Skrapiamy oliwą, delikatnie solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 20-25 minut.
- Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu przekładamy kawałki bakłażana do miseczki.
Podanie:
Na środku talerza robimy pasek z kaszy kuskus, na nim układamy szaszłyk, całość dekorujemy sosem jogurtowo-kolendrowym i pieczonym bakłażanem.