Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi bakłażanami

Opis wykonania

Szaszłyki z kurczaka podawane z cytrynowym kuskusem i pieczonymi bakłażanami, polane sosem kolendrowym. To kurczak z warzywami w zupełnie nowej odsłonie.

Kurczak:



  1. Umytą i wysuszoną pierś z kurczaka, ścinamy w połowie wysokości. Uzyskujemy w ten sposób dwie części o wysokości ok. 1 cm.

  2. Tak przygotowane piersi kroimy wzdłuż na paski szerokości ok 1 cm.

  3. W misce mieszamy jogurt, oliwę, wyciśnięty czosnek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, dwie szczypty soli.

  4. Do tak przygotowanej marynaty dodajemy paski kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy najlepiej do lodówki na 20 min.

  5. Po wyjęciu z lodówki paski kurczaka nawlekamy harmonijkowo na patyki szaszłykowe. Ilość mięsa na jednym patyczku zależy od naszych upodobań.

  6. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, układamy szaszłyki i grillujemy je ok. 2 minut z każdej strony lub do momentu, kiedy będą przypieczone.

  7. Jeśli korzystamy z piekarnika wybieramy funkcję grill, rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C i pieczemy szaszłyki po 5-6 minut z każdej strony.


Sos kolendrowy:

Jogurt, kolendrę, czosnek i sól blendujemy do uzyskania jednolitej masy (opcjonalnie kilka liści mięty).

Cytrynowy kuskus:



  1. Odmierzoną w miseczce kaszę zalewamy warzywnym bulionem do wysokości ok. 0,5 cm powyżej wysokości kaszy, dodajemy skórkę z cytryny i sok z cytryny, całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 5-7 minut.

  2. Tak przygotowana kasza kuskus powinna być sypka i aromatyczna.

Pieczony bakłażan:



  1. Umytego i osuszonego bakłażana tniemy na pół.

  2. Każdą z połówek nacinamy w karo, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut.

  3. Po kilku minutach bakłażana spłukujemy wodą, osuszamy.

  4. Skrapiamy oliwą, delikatnie solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 20-25 minut.

  5. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu przekładamy kawałki bakłażana do miseczki.

Podanie:

Na środku talerza robimy pasek z kaszy kuskus, na nim układamy szaszłyk, całość dekorujemy sosem jogurtowo-kolendrowym i pieczonym bakłażanem.