Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zapiekany bakłażan z pęczakiem

Opis wykonania

Do tej pory zawsze faszerowałam warzywa farszem mięsnym, dziś postanowiłam to odmienić, i muszę przyznać, że ta odmiana bardzo mi posmakowała.

Pęczak gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, ale skracając czas gotowania o 5 minut. Bakłażany kroimy na pół, wydrążamy je zostawiając ściankę o grubości około pół centymetra. Wydrążony miąższ bakłażana kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy czosnek, lekko przesmażamy. Dodajemy miąższ z bakłażana, również przesmażamy. Oliwki kroimy na plasterki i dorzucamy na patelnię, następnie dodajemy ugotowany pęczak. Wszystko smażymy razem przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy i dodajemy świeże zioła, mieszamy. Bakłażany napełniany farszem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bakłażany przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową, delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy przez 40 minut. Od razu podajemy.