Nadziewany bakłażan grillowany
4 porcje
Średnie
Piękne kolory i wspaniałe aromaty - to zalety tego dania.
Składniki
2 szt. bakłażan
100 g kasza jaglana
450 g mieszanka ulubionych warzyw
świeża mięta - pęczek
3-5 łyżka pasta sezamowa tahini
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Nadziewany bakłażan grillowany
Nadziewany bakłażan grillowany
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umyte bakłażany kroimy na pół i nakłuwamy wnętrze widelcem, a następnie solimy. Teraz należy je zgrillować/podpiec w piekarniku, by miąższ stał się miękki,aby pod wpływem nacisku łyżki można było go "wklepać do środka". Teraz czas na farsz. Kaszę jaglaną ugotować al dente. Trochę ostudzić i dodać mieszankę. Jeśli była to mrożonka, to należy ją uprzednio rozmrozić, np wrzucając na patelnię z odrobiną oliwy i chwilę poddusić. Wymieszać wszystko z posiekaną miętą i pastą tahini. Nałożyć do bakłażanów i chwilę podpiec w piekarniku. Moje bakłażany podawane były z sosem czosnkowym i wieprzowiną gotowaną na parze z czosnkiem niedźwiedzim. Jednak równie wspaniale wypadają same, bez żadnych dodatków.
Komentarze