Bób
Bób to warzywo z rodziny roślin strączkowych, charakteryzujące się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i jednocześnie niską zawartością tłuszczu. Jest zatem idealnym wyborem dla wszystkich tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy, a także dla osób cierpiących na choroby układu krążenia.
Sezon na bób trwa krótko, a pomysł na jego wykorzystanie bywa banalny – po prostu jest gotowany jako przekąska. A tymczasem możliwości, by wykorzystać jego delikatny i charakterystyczny smak, jest naprawdę dużo. Jeśli dotychczas potrawy z bobu nie gościły na Twoim stole, czas to zmienić. Zapraszamy do Akademii Smaku po przepisy na smaczne i proste dania, pasty do kanapek oraz podpowiedzi, jak gotować bób.
Obiadowe dania z bobu
Bób warto wprowadzić do diety całej rodziny. Dlaczego? Zawiera wapń, witaminy C i A, żelazo, cynk, a także bardzo dużo białka. Jak więc przemycić go na talerzach bliskich? W połączeniu z makaronem to pomysł na lekki, letni obiad. Sprawdź na przykład:
-
spaghetti z łososiem i bobem
-
makaron z boczkiem i bobem
Lubisz eksperymentować w kuchni? W Akademii Smaku mamy także pomysły na danie z bobem dla poszukiwaczy nowych smaków:
-
smażony łosoś z salsą z bobu
-
falafel z bobu
Pasty na kanapki, czyli bób w nowej formie
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, to doskonała baza do przygotowania smacznych, zdrowych i sycących past do kanapek. A takie kremy to z kolei dobry pomysł, by gotować oszczędnie. Ugotowany bób, który nie został zjedzony w podstawowej formie czy przy obiedzie, może zostać wykorzystany do przygotowania właśnie takiej pasty. Sprawdź przepisy takie jak poniższe i ciesz się kuchnią w duchu zero waste.
Prawda, że to brzmi pysznie?