Pierogi z bobem i ziemniakami
4 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pierogi z bobem
Pierogi z bobem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Oto przepis, jak krok po kroku przygotować tradycyjne pierogi z bobem – danie, które idealnie wpisuje się w sezon letni i zachwyca swoją prostotą oraz niepowtarzalnym smakiem.
Jak zrobić farsz do pierogów z bobem i ziemniakami? Bób ugotuj w osolonej wodzie przez około 30 minut, aż będzie miękki. Po ugotowaniu obierz go z łupinek. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Ugotowane ziemniaki oraz bób połącz i przemiel przez maszynkę do mięsa lub rozgnieć widelcem, tworząc jednolitą masę.
Dodaj do farszu zeszkloną cebulę oraz dopraw solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Masło rozpuść w gorącej wodzie i połącz z mąką, zagniatając elastyczne ciasto. Rozwałkuj ciasto na blat posypany mąką do uzyskania pożądanej grubości. Szklanką wykrawaj z ciasta okrągłe kółka.
Na środek każdego kółka ciasta nakładaj porcję przygotowanego farszu. Brzegi ciasta zlep, formując pierogi.
Gotuj pierogi z bobem w dużym garnku z osoloną wodą. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 2–3 minuty. Ugotowane wyjmij łyżką cedzakową i odcedź.
Podanie
Pierogi z bobem i ziemniakami serwuj na ciepło, okraszone dodatkowo podsmażoną cebulką lub skwarkami. Ten przepis na pierogi z bobem to wspaniała propozycja, która z pewnością wprowadzi odrobinę lata na Twój talerz.
Komentarze