Pierogi z bobem
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Pyszne, delikatne, rozpływają się w ustach! Obiady wegetariańskie potrafią zaskoczyć niezwykłym smakiem - tak jak pierogi z bobem.
Składniki
250 g mąka
200 ml gorąca woda
50 g masło
200 g ziemniaki
250 g bób
150 g cebula
40 ml olej
1 g kminek mielony
1 szczypta sól
Pierogi z bobem
Pierogi z bobem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bób gotujemy w osolonym wrzątku przez 30 min. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Bób (obrany) i ziemniaki mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Mąkę wyrabiamy z masłem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego umieszczamy farsz, brzegi pierogów ze sobą zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Komentarze