Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta z kurkami i bobem

Opis wykonania

W mojej kuchni królują produkty sezonowe, a własnie na straganach pojawiły się kurki i bób. Ta para gości dziś w tarcie na cieście krucho drożdżowym.

Ciasto na okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20 cm
Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło 60 g, 1 jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając 5 - 6 łyżek ciepłej wody. Ciasto wygniatać przez 15 minut (mieszadłem miksera - 10 minut). Rozwałkować na placek większy niż średnica torownicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Nadzienie:
Bób ugotować w wodzie z solą., obrać ze skórki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Kurki oczyścić i dusić z cebulą ok 10 min, do odparowania płynu. 3 jajka zmiksować, dodając śmietanę. Piekarnik nagrzać do tem. 200 stopni. Tortownicę z ciastem włożyć do piekarnika na ok. 3 min. następnie wyłożyć podsmażone kurki i ugotowany bób. Posypać serem pokrojonym w kostkę, rozmarynem, doprawić solą i pieprzem. Zalać jajkami ze śmietaną. Brzegi ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i kontynuować pieczenie ok. 15- 20 minut.