Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
W mojej kuchni królują produkty sezonowe, a własnie na straganach pojawiły się kurki i bób. Ta para gości dziś w tarcie na cieście krucho drożdżowym.

Składniki

200 g mąka
60 g masło
4 szt. jajko
7 g suszone drożdże
1 łyżeczka sól
150 g śmietana kwaśna 18%
200 g kurki
200 g bób
1 szt. cebula
80 g masło
3 szczypta pieprz
1 łyżeczka rozmaryn
100 g ser pleśniowy

Opis wykonania

Ciasto na okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20 cm Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło 60 g, 1 jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając 5 - 6 łyżek ciepłej wody. Ciasto wygniatać przez 15 minut (mieszadłem miksera - 10 minut). Rozwałkować na placek większy niż średnica torownicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. Nadzienie: Bób ugotować w wodzie z solą., obrać ze skórki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Kurki oczyścić i dusić z cebulą ok 10 min, do odparowania płynu. 3 jajka zmiksować, dodając śmietanę. Piekarnik nagrzać do tem. 200 stopni. Tortownicę z ciastem włożyć do piekarnika na ok. 3 min. następnie wyłożyć podsmażone kurki i ugotowany bób. Posypać serem pokrojonym w kostkę, rozmarynem, doprawić solą i pieprzem. Zalać jajkami ze śmietaną. Brzegi ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i kontynuować pieczenie ok. 15- 20 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych