Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bób

Bób

Bób to warzywo z rodziny roślin strączkowych, charakteryzujące się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i jednocześnie niską zawartością tłuszczu. Jest zatem idealnym wyborem dla wszystkich tych, którzy chcą zrzucić zbędne...

Czytaj więcej
Bób
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Bób to warzywo z rodziny roślin strączkowych, charakteryzujące się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i jednocześnie niską zawartością tłuszczu. Jest zatem idealnym wyborem dla wszystkich tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy, a także dla osób cierpiących na choroby układu krążenia.

Sezon na bób trwa krótko, a pomysł na jego wykorzystanie bywa banalny – po prostu jest gotowany jako przekąska. A tymczasem możliwości, by wykorzystać jego delikatny i charakterystyczny smak, jest naprawdę dużo. Jeśli dotychczas potrawy z bobu nie gościły na Twoim stole, czas to zmienić. Zapraszamy do Akademii Smaku po przepisy na smaczne i proste dania, pasty do kanapek oraz podpowiedzi, jak gotować bób. 

 

Obiadowe dania z bobu

 

Bób warto wprowadzić do diety całej rodziny. Dlaczego? Zawiera wapń, witaminy C i A, żelazo, cynk, a także bardzo dużo białka. Jak więc przemycić go na talerzach bliskich? W połączeniu z makaronem to pomysł na lekki, letni obiad. Sprawdź na przykład:

 

  • spaghetti z łososiem i bobem 

  • makaron z boczkiem i bobem

 

Lubisz eksperymentować w kuchni? W Akademii Smaku mamy także pomysły na danie z bobem dla poszukiwaczy nowych smaków:

 

  • smażony łosoś z salsą z bobu

  • falafel z bobu

 

Pasty na kanapki, czyli bób w nowej formie

 

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, to doskonała baza do przygotowania smacznych, zdrowych i sycących past do kanapek. A takie kremy to z kolei dobry pomysł, by gotować oszczędnie. Ugotowany bób, który nie został zjedzony w podstawowej formie czy przy obiedzie, może zostać wykorzystany do przygotowania właśnie takiej pasty. Sprawdź przepisy takie jak poniższe i ciesz się kuchnią w duchu zero waste.

Prawda, że to brzmi pysznie?