Brzoskwinie
Brzoskwinie to aromatyczne i soczyste owoce późnego lata, które z powodzeniem można zamknąć w słoikach, by cieszyć się ich smakiem także zimą. Przepisy z brzoskwiniami to nie tylko popularne domowe przetwory z brzoskwiń, kompoty, dżemy i konfitury czy brzoskwinie z puszki.
Przepisy z brzoskwiniami
Świeże owoce to doskonały dodatek do mięs, serwowane np. jako pierś z kurczaka faszerowana brzoskwiniami czy słodko-kwaśny kurczak z brzoskwinią o smaku orientalnym. W polskiej kuchni brzoskwinie w towarzystwie ziemniaków tworzą jedno z najpyszniejszych letnich dań – knedle z brzoskwiniami. Doskonale smakują jako dodatek do naleśników, placuszków lub jako delikatne w smaku racuchy z brzoskwiniami. Dojrzałe świeże brzoskwinie to oczywiście pyszny dodatek do domowych ciast i deserów: lodów, sernika na zimo, ucieranego lub kruchego ciasta z owocami, ambasadora czy melby. Te z puszki doskonale nadają się do przygotowania sernika z brzoskwiniami.
Brzoskwinie – właściwości
Warto je jeść, bo to skarbnica witamin – brzoskwinie mają właściwości prozdrowotne, zawierają witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale także składniki dobroczynnie wpływające na przemianę materii – ich zaletą jest niewielka liczba kalorii – oraz kondycję skóry, owoce brzoskwini są wykorzystywane także w kosmetyce.