Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Chorizo

Chorizo

Chorizo, czyli tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa z dodatkiem papryki pimenton nie jest już w Polsce egzotycznym produktem, jest dziś dostępna w wielu dużych sklepach. Swój charakterystyczny kolor kiełbasa zawdzięcza...

Czytaj więcej
Chorizo
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Chorizo, czyli tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa z dodatkiem papryki pimenton nie jest już w Polsce egzotycznym produktem, jest dziś dostępna w wielu dużych sklepach. Swój charakterystyczny kolor kiełbasa zawdzięcza właśnie dodatkowi wędzonej papryki.

Pochodzenie chorizo

Pochodzenie chorizo wskazuje na cały wachlarz dań hiszpańskich, do których przygotowania można użyć pikantnej kiełbasy, np. tapas - niewielkich przekąsek podawanych najczęściej jako dodatek do napojów w hiszpańskich barach. Podsmażona chorizo wzbogaci smak fasolki po bretońsku, urozmaici jajecznicę, nada si do zapiekanki i makaronu oraz jako przekąska na imprezę.

Chorizo - przepisy

Pikantna kiełbasa o charakterystycznej konsystencji i wyrazistym smaku ma wiele zastosowań w kuchni. Hiszpanie dodają pikantną kiełbasę co paelli czy regionalnych dań, n.in migas de pastor, fabada asturiana, cocido madrileño, lentejas con chorizo oraz carcamuas toledanas.

Oprócz dań typowych dla Hiszpanii czy Portugalii, chorizo doskonale komponuje się z daniami kuchni polskiej, np. z omletem lub jajecznicą, podsmażone cienkie plasterki chorizo podkreślą smak łagodnych zup-krem z brokuła, selera czy paprykowo-pomidorowego kremu. Leczo czy fasolka po bretońsku z dodatkiem pikantnej kiełbasy