Chorizo
Chorizo, czyli tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa z dodatkiem papryki pimenton nie jest już w Polsce egzotycznym produktem, jest dziś dostępna w wielu dużych sklepach. Swój charakterystyczny kolor kiełbasa zawdzięcza...
Czytaj więcej
Chorizo, czyli tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa z dodatkiem papryki pimenton nie jest już w Polsce egzotycznym produktem, jest dziś dostępna w wielu dużych sklepach. Swój charakterystyczny kolor kiełbasa zawdzięcza właśnie dodatkowi wędzonej papryki.
Pochodzenie chorizo
Pochodzenie chorizo wskazuje na cały wachlarz dań hiszpańskich, do których przygotowania można użyć pikantnej kiełbasy, np. tapas - niewielkich przekąsek podawanych najczęściej jako dodatek do napojów w hiszpańskich barach. Podsmażona chorizo wzbogaci smak fasolki po bretońsku, urozmaici jajecznicę, nada si do zapiekanki i makaronu oraz jako przekąska na imprezę.
Chorizo - przepisy
Pikantna kiełbasa o charakterystycznej konsystencji i wyrazistym smaku ma wiele zastosowań w kuchni. Hiszpanie dodają pikantną kiełbasę co paelli czy regionalnych dań, n.in migas de pastor, fabada asturiana, cocido madrileño, lentejas con chorizo oraz carcamuas toledanas.
Oprócz dań typowych dla Hiszpanii czy Portugalii, chorizo doskonale komponuje się z daniami kuchni polskiej, np. z omletem lub jajecznicą, podsmażone cienkie plasterki chorizo podkreślą smak łagodnych zup-krem z brokuła, selera czy paprykowo-pomidorowego kremu. Leczo czy fasolka po bretońsku z dodatkiem pikantnej kiełbasy