Wiosenna sałatka ze szparagami i kozim serem
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Idealna, lekka sałatka. Takie szybkie przekąski są pyszne i zdrowe!
Składniki
Pęczek czosnku niedźwiedziego
12 głównek szparagów
5 ząbków czosnku
Trochę oliwy do smażenia
10 dkg kiełbasy chorizo
1/2 kostki bałkańskiego, koziego sera feta
4 małe pomidory malinowe
Mix ulubionych sałat
1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki soku z limonki
2 ząbki czosnku
1 kieliszek oliwy
Wiosenna sałatka ze szparagami i kozim serem
Wiosenna sałatka ze szparagami i kozim serem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gdy za oknem robi się coraz cieplej, coraz chętniej sięgamy po świeże warzywa. Masz chęć na wiosenne bogactwa? Spróbuj sałatki z czosnku niedźwiedziego, szparagów i koziego sera.
Opis przygotowania:
- Na patelni, na małym ogniu podsmaż chorizo, a następnie przełóż je na sitko.
- Odlany tłuszcz ponownie umieść na patelni i podsmaż na bardzo małym ogniu cienkie plastry czosnku. Gdy czosnek się zrumieni przerzuć go na papier, aby ostygł i zamienił się w chipsy.
- Olej z patelni wlej do malaksera i wraz z podsmażoną kiełbasą miksuj, aż uzyskają konsystencję piasku. Czosnek niedźwiedzi porwij i połącz z sałatami, przekrojonymi wzdłuż główkami szparagów i kawałkami pokrojonego pomidora.
- Wszystko posyp pokruszonym serem i ponownie wymieszaj..
- Maślankę wymieszaj z czosnkiem, cytryną i oliwą. Polej sałatkę i całość posyp czosnkiem oraz piaskiem z chorizo.
TIP
- Liście czosnku możesz usmażyć w cieście i poddać obok sałatki.
- Do sałatki możesz dodać również sezonowe owoce.
- Dobrym sposobem na przechowywanie czosnku niedźwiedziego jest zamknięcie go w szczelnym słoiku lub naczyniu próżniowym i schowanie do lodówki.
- Czosnek niedźwiedzi rośnie na zboczach większości nasłonecznionych lasów, więc możesz samodzielnie go zebrać.
- Gotując zielone szparagi do wody zawsze dodawaj cukru. Dzięki temu staną się bardziej jędne i zachowają piękny, zielony kolor.
- Świeżych szparagów nie gotuj, a jedynie smaż lub jedz na surowo.
Komentarze