Ciasto kruche
Kruche ciasto to baza do przygotowania słodkich deserów i ciast oraz wytrawnych tart. W jego skład wchodzą mąka, tłuszcz oraz szczyta soli Przepis na kruche ciasto, w zależności od tego czy zostanie podane na słodko czy na słono, przygotowujemy z dodatkiem cukru lub bez.
Kruche ciasto na słodko
W Akademii Smaku znajdziecie wiele pomysłów na pyszne i niezawodne kruche ciasto na słodko, które zawsze się udaje. Doskonale nada się na deser do popołudniowej kawy i na przyjęcie w gronie znajomych. W zależności od upodobań smakowych, a także sezonu na poszczególne owoce, możesz zdecydować się na:
-
szarlotkę
-
tartę cytrynową z bezą
-
tartę z mascarpone
-
tartę z truskawkami
-
kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem
Ciasteczka
Bez kruchych ciasteczek nie ma świąt! W Akademii Smaku dobrze o tym wiemy, dlatego mamy przepis na ciastka kruche, świąteczne i całkiem codzienne. Ciasteczka to świetna przekąska między posiłkami w pracy lub szkole, którą z łatwością podzielisz się z przyjaciółmi. Jeśli dbasz o linię – nic straconego! Znajdziesz u nas przepisy również na ciasteczka owsiane. Oto kilka przepisów na kruche ciasteczka, które warto wypróbować:
-
kruche ciasteczka florentynki
-
kruche ciasteczka owsiane
-
herbatniki lniano-żytnie
Kruche ciasta wytrawne
Tarty na obiad, kolację, do pracy czy jako przekąska zawsze się sprawdzają! Mamy mnóstwo pomysłów na dodatki do kruchego ciasta w wersji wytrawnej, które samo znika z talerzy. Istnieją połączenia smakowe, które doskonale ze sobą współgrają – jak szpinak i suszone pomidory – jednak szczerze polecamy kulinarne eksperymenty! Od czego zacząć przygodę z tartą? Oto kilka propozycji:
-
kruche ciasto z szynką
-
tarta z cukinią i papryką
-
galette z cukinią i ricottą
-
tarta z kurczakiem
-
tarta z kurkami
Przepis na kruche ciasto to podstawa, dodatki dobrane według własnego uznania zamienią je w pyszny deser lub smaczne danie. Inspiracje i niezawodne przepisy znajdziecie w Akademii Smaku.