Tarta koperkowa z jajkami i brokułami
4 porcje
Średnie
Składniki
Tarta koperkowa z jajkami i brokułami
Tarta koperkowa z jajkami i brokułami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2–3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, serek topiony, koperek i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka (żółtkami do góry), pomiędzy dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek.
Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna. Przed podaniem tarty dodajemy, pomidorki pokrojone w plasterki i listki świeżej bazylii.
Komentarze