Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Cykoria

Cykoria

Cykoria to roślina zielna, która ma aż 8 rodzajów. Najpopularniejsza w gastronomii jest cykoria podróżnik i jej odmiana cykoria sałatowa. Są to rośliny jednoroczne lub dwuletnie i różnią się...

Czytaj więcej
Cykoria
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Cykoria to roślina zielna, która ma aż 8 rodzajów. Najpopularniejsza w gastronomii jest cykoria podróżnik i jej odmiana cykoria sałatowa. Są to rośliny jednoroczne lub dwuletnie i różnią się od siebie wyglądem. Cykoria sałatowa posiada czerwono-fioletowe liście z białymi żyłkami, natomiast cykoria podróżnik posiada liście wąskie, podłużne i ostro poszarpane. Cykoria stosowana jest do sałatek i jako element dekoracyjny potraw.

Cykoria – właściwości

Cykoria posiada wiele składników odżywczych, m.in. witaminy B1, B12 i C, żelazo, potas, magnez, miedź, cynk, kwas foliowy, sód, mangan, karoten. Jest świetnym produktem dla osób odchudzających się, ponieważ posiada tylko 30 kcal w 100 g produktu. Wpływa korzystnie na wątrobę, nerki, przewód pokarmowy i tworzenie się czerwonych krwinek. Dzięki witaminie A i zawartości betakarotenu, poprawia wygląd i koloryt skóry.

Cykoria przepisy

Sałatka z cykorii to najpopularniejsza forma jej wykorzystania. Sałatka z kiwi i cykorii, sałatka z cykorią i malinami, sałatka z cykorii z pomarańczami czy sałatka z cykorii z owocami cytrusowymi to przykłady udanych połączeń cykorii z owocami. Można także połączyć cykorię z oliwkami, orzechami włoskimi, pieczonymi burakami i serem oraz z rzodkiewką, porem lub łososiem.

Z czym jeść cykorię poza sałatką? Cykoria może pełnić formę miseczek, na których układane są pasty lub sałatki wykonane z innych składników. Rożki z szynki z sałatką jajeczną, wykonane w liściach cykorii lub wrapy z kurczakiem z grilla i pokrojoną cykorią, to potrawy, do których mogą być wykorzystane liście cykorii. Łódeczkowata forma pozwala napełniać je dowolnymi składnikami – zarówno słodkimi, jak i słonymi. Dobrze smakuje także z sosem winegret, licznymi wędlinami na kanapkach, czy pozostałymi owocami.