Cykoria
Cykoria to roślina zielna, która ma aż 8 rodzajów. Najpopularniejsza w gastronomii jest cykoria podróżnik i jej odmiana cykoria sałatowa. Są to rośliny jednoroczne lub dwuletnie i różnią się...
Czytaj więcej
Cykoria to roślina zielna, która ma aż 8 rodzajów. Najpopularniejsza w gastronomii jest cykoria podróżnik i jej odmiana cykoria sałatowa. Są to rośliny jednoroczne lub dwuletnie i różnią się od siebie wyglądem. Cykoria sałatowa posiada czerwono-fioletowe liście z białymi żyłkami, natomiast cykoria podróżnik posiada liście wąskie, podłużne i ostro poszarpane. Cykoria stosowana jest do sałatek i jako element dekoracyjny potraw.
Cykoria – właściwości
Cykoria posiada wiele składników odżywczych, m.in. witaminy B1, B12 i C, żelazo, potas, magnez, miedź, cynk, kwas foliowy, sód, mangan, karoten. Jest świetnym produktem dla osób odchudzających się, ponieważ posiada tylko 30 kcal w 100 g produktu. Wpływa korzystnie na wątrobę, nerki, przewód pokarmowy i tworzenie się czerwonych krwinek. Dzięki witaminie A i zawartości betakarotenu, poprawia wygląd i koloryt skóry.
Cykoria przepisy
Sałatka z cykorii to najpopularniejsza forma jej wykorzystania. Sałatka z kiwi i cykorii, sałatka z cykorią i malinami, sałatka z cykorii z pomarańczami czy sałatka z cykorii z owocami cytrusowymi to przykłady udanych połączeń cykorii z owocami. Można także połączyć cykorię z oliwkami, orzechami włoskimi, pieczonymi burakami i serem oraz z rzodkiewką, porem lub łososiem.
Z czym jeść cykorię poza sałatką? Cykoria może pełnić formę miseczek, na których układane są pasty lub sałatki wykonane z innych składników. Rożki z szynki z sałatką jajeczną, wykonane w liściach cykorii lub wrapy z kurczakiem z grilla i pokrojoną cykorią, to potrawy, do których mogą być wykorzystane liście cykorii. Łódeczkowata forma pozwala napełniać je dowolnymi składnikami – zarówno słodkimi, jak i słonymi. Dobrze smakuje także z sosem winegret, licznymi wędlinami na kanapkach, czy pozostałymi owocami.