Cykoria zapiekana z mozzarellą
4 porcje
Średnie
Składniki
Cykoria zapiekana z mozzarellą
Cykoria zapiekana z mozzarellą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgrzać komorę gotowania. Cykorię oczyścić i wyciąć gorzki rdzeń. Rdzeń nie musi być duży, współczesne gatunki cykorii nie są zbyt gorzkie. Pomidory naciąć na krzyż, włożyć do perforowanego pojemnika i wstawić do komory gotowania. Pod spód wsunąć pojemnik do gotowania. Gotować na parze według przepisu. Wyjąć pestki z pomidorów i przekroić na ćwiartki. Formę wysmarować oliwą i włożyć cykorie. Dołożyć pomidory, tymianek i rodzynki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podlać wywarem warzywnym. Na cykorii ułożyć plasterki mozzarelli i wstawić do nagrzanej komory gotowania, zapiekać według przepisu. Ser powinien się lekko zarumienić. Wyjąć cykorię z formy i wyłożyć na talerze razem z pomidorami. Przybrać gałązkami tymianku.
Sposób nastawiania:
Piekarnik parowy: gotowanie na parze w temperaturze 100⁰C w rozgrzanym piekarniku pomidory: 2-3 minut. Gorące powietrze + gotowanie na parze, 220⁰C w rozgrzanym piekarniku, zapiekanie zapiekanki: 10 minut.
Komentarze