Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapiekanki z cykorii, pomidorów i mozzarelli, ozdobione tymiankiem.

Składniki

średnie cykorie
pomidory
oliwa do wysmarowania formy
gałązki tymianku
gałązki rozmarynu
sól, pieprz
125 ml rosołu drobiowego lub białego wina
sok z połówki cytryny
plasterków mozzarelli, grubości ok. 0,5 cm
gałązki tymianku do przybrania

Opis wykonania

Rozgrzać komorę gotowania. Cykorię oczyścić i wyciąć gorzki rdzeń. Rdzeń nie musi być duży, współczesne gatunki cykorii nie są zbyt gorzkie. Pomidory naciąć na krzyż, włożyć do perforowanego pojemnika i wstawić do komory gotowania. Pod spód wsunąć pojemnik do gotowania. Gotować na parze według przepisu. Wyjąć pestki z pomidorów i przekroić na ćwiartki. Formę wysmarować oliwą i włożyć cykorie. Dołożyć pomidory, tymianek i rodzynki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podlać wywarem warzywnym. Na cykorii ułożyć plasterki mozzarelli i wstawić do nagrzanej komory gotowania, zapiekać według przepisu. Ser powinien się lekko zarumienić. Wyjąć cykorię z formy i wyłożyć na talerze razem z pomidorami. Przybrać gałązkami tymianku.

 

Sposób nastawiania: 

Piekarnik parowy: gotowanie na parze w temperaturze 100⁰C w rozgrzanym piekarniku pomidory: 2-3 minut. Gorące powietrze + gotowanie na parze, 220⁰C w rozgrzanym piekarniku, zapiekanie zapiekanki: 10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych