Sałatka z fasoli i radicchio
4 porcje
15 min
Łatwe
Zdrowe i lekkie sałatki zazwyczaj kojarzone są z kolorem zielonym. Taki bowiem nadają im zielone liście różnego rodzaju sałat, które stanowią ich bazę. Dość ciekawą alternatywą będzie sałatka z radicchio. Ta będzie miała kolor czerwony – taki kolor mają bowiem liście tej cykorii. Moja propozycja na czerwoną sałatkę to sałatka z fasoli i radicchio.
Składniki
1 puszka fasoli białej
1 główka czerwonego radicchio
2 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
do smaku sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
123.3 kcal
Tłuszcz
5.5 g
Węglowodany
13.4 g
Błonnik
4.9 g
Białko
0.5 g
Sól
1.5 g
Sałatka z fasoli i radicchio
Sałatka z fasoli i radicchio
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Fasolę przełóż z puszki na sitko, dobrze opłucz, pozostaw na chwilę do lekkiego przesuszenia. Radicchio pokrój w mniejsze części.
Do miski przełóż fasolę i pokrojone radicchio. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, lekko posól, całość dobrze wymieszaj.
Porada
Krojenie warzyw i owoców
Szybko pokrój warzywa i owoce w perfekcyjną kostkę. Przystawka CubeCutter do robota kuchennego MUM marki Bosch to perfekcja do kwadratu!
Przed podaniem możesz chwilę schłodzić.
Komentarze