Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Lekka sałatka z arbuzem i grillowanym tofu. Skomponowana z ulubionych zielonych sałat, soczystego arbuza i tofu w marynacie orientalnej. Doskonale smakuje w gorące, letnie dni.

Składniki

Sałatka:
½ arbuza
200 g mieszanki sałat (rukola, cykoria)

Dressing:
1 ząbek czosnku
4 cm korzenia imbiru
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sezamowego
1 łyżka soku z limonki lub cytryny

Tofu:
180 g tofu
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
Korzeń imbiru (kawałek ok. 2cm)

Opis wykonania

Tofu odsącz dokładnie z zalewy i pokrój na mniejsze części  – w 2–3 cm kostkę.

W pojemniku blendera umieść sos sojowy, olej sezamowy, obrany korzeń imbiru i ząbki czosnku. Wszystko zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą emulsję.

Pokrojone tofu umieść w misce i dodaj marynatę. Wymieszaj. Całość odstaw na minimum 2 godziny do lodówki. 

Marynowane tofu grilluj na patelni grillowej. Odstaw.

Wszystkie składniki dressingu miksuj w blenderze (oliwę, czosnek, imbir, sok z limonki i olej sezamowy). Arbuza pokrój w dużą kostkę.

Porada

Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!

Bosh Logo
Bosh

Sałatę rozłóż na talerzu/półmisku, dodaj arbuza i grillowane tofu. Sałatę skrop przygotowanym dressingiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych