Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Czerwona porzeczka

Czerwona porzeczka

Kiście czerwonej porzeczki nie tylko pięknie prezentują się na krzaczkach, ale też mają wiele prozdrowotnych właściwości. Czerwona porzeczka to owoc, który dobrze smakuje zerwany prosto z krzewu – nadaje...

Czytaj więcej
Czerwona porzeczka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kiście czerwonej porzeczki nie tylko pięknie prezentują się na krzaczkach, ale też mają wiele prozdrowotnych właściwości. Czerwona porzeczka to owoc, który dobrze smakuje zerwany prosto z krzewu – nadaje się zarówno na przetwory, jak i do deserów i ciast.

Czerwona porzeczka – właściwości

Owoce czerwonej porzeczki cenione są za właściwości wspomagające leczenie chorób układu krążenia, zwiększające odporność organizmu oraz wspomagające pracę układu moczowego. Czerwone drobne owoce są skarbnicą witaminy C, zawierają także niacynę, kwas foliowy i tiaminę.

Czerwona porzeczka – przepisy

Przetwory z czerwonej porzeczki to głównie dżemy, konfitury i soki. W letnie upały orzeźwienie przyniesie schłodzony kompot ze świeżych owoców porzeczki, a zimą, serwowany na ciepło, przywoła letnie wspomnienia. Owoce porzeczki doskonale nadają się do mrożenia, a kompot dobrze smakuje także z mieszanki owoców – np. porzeczki czerwonej, jabłek i malin. Latem bogactwo witamin i składników mineralnych zawartych w czerwonych kuleczkach wykorzystaj, by przygotować desery z czerwoną porzeczką: kruche ciasto z czerwoną porzeczką pod chmurką bezy lub kruszonką, tartę z porzeczkami lub puszyste muffinki z porzeczkami. Na letnie przyjęcie przygotuj lemoniadę porzeczkową, tort przekładany masą jogurtowo-porzeczkową ze słodką bezą lub crumble porzeczkowe.