Czerwona porzeczka
Kiście czerwonej porzeczki nie tylko pięknie prezentują się na krzaczkach, ale też mają wiele prozdrowotnych właściwości. Czerwona porzeczka to owoc, który dobrze smakuje zerwany prosto z krzewu – nadaje...
Czytaj więcej
Kiście czerwonej porzeczki nie tylko pięknie prezentują się na krzaczkach, ale też mają wiele prozdrowotnych właściwości. Czerwona porzeczka to owoc, który dobrze smakuje zerwany prosto z krzewu – nadaje się zarówno na przetwory, jak i do deserów i ciast.
Czerwona porzeczka – właściwości
Owoce czerwonej porzeczki cenione są za właściwości wspomagające leczenie chorób układu krążenia, zwiększające odporność organizmu oraz wspomagające pracę układu moczowego. Czerwone drobne owoce są skarbnicą witaminy C, zawierają także niacynę, kwas foliowy i tiaminę.
Czerwona porzeczka – przepisy
Przetwory z czerwonej porzeczki to głównie dżemy, konfitury i soki. W letnie upały orzeźwienie przyniesie schłodzony kompot ze świeżych owoców porzeczki, a zimą, serwowany na ciepło, przywoła letnie wspomnienia. Owoce porzeczki doskonale nadają się do mrożenia, a kompot dobrze smakuje także z mieszanki owoców – np. porzeczki czerwonej, jabłek i malin. Latem bogactwo witamin i składników mineralnych zawartych w czerwonych kuleczkach wykorzystaj, by przygotować desery z czerwoną porzeczką: kruche ciasto z czerwoną porzeczką pod chmurką bezy lub kruszonką, tartę z porzeczkami lub puszyste muffinki z porzeczkami. Na letnie przyjęcie przygotuj lemoniadę porzeczkową, tort przekładany masą jogurtowo-porzeczkową ze słodką bezą lub crumble porzeczkowe.