Serowe placki z creme fraiche i porzeczkami
12 porcje
25 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Wspaniałe w smaku, znikają jeszcze ciepłe. Słodkie, szybkie ciasto na śniadanie i na deser!
Składniki
1 szt. jaja
15 dkg chudy ser
6 łyżka mleko
6 łyżka olej
35 dkg mąka
7,5 dkg cukier
1 szczypta sól
1 szt. proszek do pieczenia
20 dkg czerwona porzeczka
1 szt. creme fraiche
Serowe placki z creme fraiche i porzeczkami
Serowe placki z creme fraiche i porzeczkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jaja, ser, mleko i olej wymieszać. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać, dodać do mieszanki z mleka, sera i jaj. Zarobić gładkie ciasto.. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodać mleka. Ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować okręgi, delikatnie spłaszczyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Na każdym placku zrobić kleks z creme fraiche. Rozdzielić porzeczki na placki, posypać cukrem . Piec w 160 stopniach ok 25 min.
Komentarze