Deser z tapioki z mlekiem kokosowym i porzeczkami
3 porcje
60 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 1)
Słodki i zdrowy deser z tapioki przełamany smakiem kwaskowej porzeczki i limonki co sprawia że znajdzie wielu zwolenników :)
Składniki
40 g tapioka
400 ml mleko kokosowe
180 ml mleko
45 g cukier
120 g porzeczka czerwona
1/2 szt. limonka
Deser z tapioki z mlekiem kokosowym i porzeczkami
Deser z tapioki z mlekiem kokosowym i porzeczkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i zwykłe mleko, dokładnie mieszamy i gotujemy ok 10 minut na małym gazie. Następnie wsypujemy tapiokę i gotujemy kolejne 10 minut, potem cukier i kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając żeby tapioka się nie przypaliła. Gotową tapiokę odstawiamy do wystygnięcia.
Zanim tapioka wystygnie przygotowujemy mus z porzeczek i limonki. Do 80g porzeczek wyciskamy sok z limonki i blendujemy. Jako że tapioka w tej opcji jest słodka to cierpkie porzeczki z limonką zbalansują smak :)
Wystudzoną tapiokę przekładamy do pucharków. Pomiędzy 2 warstwy tapioki dajemy mus i na wierzch dekorujmy całymi porzeczkami.
Smacznego :)
Komentarze