Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Deser z tapioki z mlekiem kokosowym i porzeczkami

Deser z tapioki z mlekiem kokosowym i porzeczkami
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Słodki i zdrowy deser z tapioki przełamany smakiem kwaskowej porzeczki i limonki co sprawia że znajdzie wielu zwolenników :)

Składniki

40 g tapioka
400 ml mleko kokosowe
180 ml mleko
45 g cukier
120 g porzeczka czerwona
1/2 szt. limonka

Opis wykonania

Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i zwykłe mleko, dokładnie mieszamy i gotujemy ok 10 minut na małym gazie. Następnie wsypujemy tapiokę i gotujemy kolejne 10 minut, potem cukier i kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając żeby tapioka się nie przypaliła. Gotową tapiokę odstawiamy do wystygnięcia. Zanim tapioka wystygnie przygotowujemy mus z porzeczek i limonki. Do 80g porzeczek wyciskamy sok z limonki i blendujemy. Jako że tapioka w tej opcji jest słodka to cierpkie porzeczki z limonką zbalansują smak :) Wystudzoną tapiokę przekładamy do pucharków. Pomiędzy 2 warstwy tapioki dajemy mus i na wierzch dekorujmy całymi porzeczkami. Smacznego :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych