Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Idealny na chłodne jesienne dni.

Składniki

1 szt. piwo jasne pełne
1 łyżeczka miodu
50 ml soku malinowego
1 cm świeżego imbiru
3 szt. goździki
1 szt. laska cynamonu
2 szt. ziarna ziela angielskiego
50 ml wody
1 szt. laska wanilii
1/3 szt. pomarańczy
5 szt. listków świeżej mięty

Opis wykonania

Delikatny grzaniec malinowy nie tylko rozgrzeje, ale też poprawi humor, kiedy pogoda za oknem drastycznie się zmienia. Dzięki temu, że dodałem do niego sok ze świeżych malin grzane piwo nabiera zupełnie innego wymiaru. 

Grzaniec malinowy  - zdjęcie 1

Do garnka włóż goździki, cynamon, ziele angielskie, rozciętą na pół laskę wanilii. Całość zalej miodem i podgrzewaj do momentu, aż miód zacznie się karmelizować. 

Następnie dodaj wodę i gotuj przez około 3 minuty. Dzięki temu wydobędziesz wszystkie aromaty z przypraw. Kiedy woda odparuje, wlej piwo, dodaj pokrojoną w kawałki pomarańczę, listki mięty i sok malinowy do smaku. 

TIP

Pamiętaj żeby piwo podgrzewać bardzo powoli. Nie powinno mieć wysokiej temperatury. 60°C powinno wystarczyć. 

Grzaniec malinowy  - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych