Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

 

Gulasz tradycyjny to ten z dodatkiem aromatycznych przypraw, papryki, pomidorów, rozpływającej się w ustach wołowiny. Podstawa gulaszu to dobrej jakości produkty, szczególnie mięso.

Jak zrobić gulasz wołowy?

Wołowina na gulasz powinna być świeża, ale także nie powinna zawierać żyłek, przerostów, włókien – wówczas będzie dostatecznie miękka po ugotowaniu. Podstawową zasadą dotyczącycą tego, jak zrobić gulasz – wołowy czy też drobiowy – jest podsmażenie mięsa przed gotowaniem. Lekko przyrumienione mięso ma o wiele lepszy aromat, który przejdzie na pozostałe składniki gulaszu, a przede wszystkim do sosu.

Gulasz węgierski czy tradycyjny?

Odmian gulaszu jest bardzo wiele. W zależności od kraju i regionu klasyczne przepisy nieco się różnią. A gdyby tak wypróbować większość przepisów, wybierając potem swój ulubiony? Dzięki Akademii Smaku możesz spróbować różnych kulinarnych pomysłów na gulasz.  Znajdziesz tu recepturę na tradycyjny wołowy gulasz, ale jeśli chcesz nieco podkręcić klasyczny smak, dodaj do gulaszu warzywa – na przykład bakłażana. A może jesienny gulasz wołowy z papryką (czerwoną i żółtą) oraz marynowanymi pieczarkami?

Niezależnie, który przepis wybierzesz na początek, najpierw koniecznie przeczytaj nasz artykuł o tym, jak zrobić gulasz wołowy. Wszystko, co musisz wiedzieć o tej potrawie zawarliśmy w jednym miejscu właśnie po to, by w trakcie przygotowywania przepisów nie doszło do niemiłych niespodzianek. Jesteśmy jednak pewni, że jeśli tylko wybierzesz dobrej jakości produkty i uzbroisz się w cierpliwość (bowiem gulasz wołowy wymaga długiego gotowania, aby mięso było dostatecznie miękkie) – przygotujesz wyjątkową potrawę.