Gulasz wołowy długo pieczony z czekoladą
6 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Gulasz wołowy z pieca z dodatkiem czekolady smakuje rewelacyjnie. Czekolada podkreśla smak wołowiny, nie dominując, lecz tworząc jedynie tło.
Składniki
50 g czekolada 90%
500 g wołowina (kark, udziec)
1 szt. cebula
3 szt. pomidory
100 ml piwo
2 łyżka marynata: sos sojowy
1 łyżka miód gryczany
4 łyżka sok pomarańczowy
0,5 łyżeczka chili
1 łyżka rozmaryn świeży
3 szt. tymianek (gałązki)
Gulasz wołowy długo pieczony z czekoladą
Gulasz wołowy długo pieczony z czekoladą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Składniki marynaty wymieszać. Mięso pokroić w duże kawałki, polać marynatą, odstawić na min. 12h, w trakcie marynowania mięso kilkakrotnie wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą ułożyć pokrojoną w piórka cebulę, obrane ze skórek pokrojone w plastry pomidory. Na warzywach ułożyć mięso, polać marynatą i piwem, przykryć, piec w piekarniku w temp. 120stC przez 4 godziny.
Pod koniec pieczenia do sosu dodać posiekaną drobno czekoladę, piec jeszcze 30 minut.
Najlepiej smakuje z ryżem albo bagietką.
Smacznego!
Komentarze