Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Gulasz wołowy długo pieczony z czekoladą

Gulasz wołowy długo pieczony z czekoladą
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gulasz wołowy z pieca z dodatkiem czekolady smakuje rewelacyjnie. Czekolada podkreśla smak wołowiny, nie dominując, lecz tworząc jedynie tło.

Składniki

50 g czekolada 90%
500 g wołowina (kark, udziec)
1 szt. cebula
3 szt. pomidory
100 ml piwo
2 łyżka marynata: sos sojowy
1 łyżka miód gryczany
4 łyżka sok pomarańczowy
0,5 łyżeczka chili
1 łyżka rozmaryn świeży
3 szt. tymianek (gałązki)

Opis wykonania

Składniki marynaty wymieszać. Mięso pokroić w duże kawałki, polać marynatą, odstawić na min. 12h, w trakcie marynowania mięso kilkakrotnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą ułożyć pokrojoną w piórka cebulę, obrane ze skórek pokrojone w plastry pomidory. Na warzywach ułożyć mięso, polać marynatą i piwem, przykryć, piec w piekarniku w temp. 120stC przez 4 godziny. Pod koniec pieczenia do sosu dodać posiekaną drobno czekoladę, piec jeszcze 30 minut. Najlepiej smakuje z ryżem albo bagietką. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych