Węgierski gulasz
4 porcje
Średnie
Gulasz z mięsa wołowego z papryką i pomidorami.
Składniki
400 g cebuli
ząbki czosnku
500 g wołowego mięsa na gulasz
pieprz
duża czerwona papryka
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka octu
mała puszka obranych pomidorów (ok. 400 g)
sól
liście bobkowe
1 łyżeczka mąki
10 g masła topionego
sól i pieprz
1 łyżka słodkiej śmietany (ewentualnie)
Węgierski gulasz
Węgierski gulasz
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w ósemki, a czosnek w cienkie plasterki. Doprawić mięso pieprzem. Paprykę umyć, usunąć nasiona na kawałki. Wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia z pokrywką. Z mąki i roztopionego masła uformować kulę mączno-tłuszczową i włożyć do naczynia. Naczynie zamknąć pokrywką i gotować w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Po upływie czasu gotowania pozostawić jeszcze na 10 minut we wyłączonym piekarniku do "uspokojenia". Następnie doprawić solą, pieprzem i w zależności od upodobania słodką śmietana.
Sposób nastawiania: gorące powietrze 220-240⁰C oraz mikrofalówka 180 W, 55-55 minut. Czas uspokojenia: 10 minut.
Komentarze