Karmazyn
Karmazyn jest rybą cenioną głównie jako źródło pełnowartościowego białka. Inną zaletą tej drapieżnej ryby żyjącej na dużych głębokościach mórz północnych i Atlantyku jest mała zawartość cholesterolu i tłuszczu. Ryba...
Czytaj więcej
Karmazyn jest rybą cenioną głównie jako źródło pełnowartościowego białka. Inną zaletą tej drapieżnej ryby żyjącej na dużych głębokościach mórz północnych i Atlantyku jest mała zawartość cholesterolu i tłuszczu. Ryba karmazyn nie kumuluje związków rtęci, a jej delikatne i białe mięso można przygotować na wiele sposobów. Kupując karmazyna, zachowaj ostrożność, ponieważ jego mięso szybko się psuje. Karmazyn, ze względu na swoje właściwości i zawartość witamin z grupy B oraz selenu i fosforu, polecany jest kobietom w ciąży. Chude mięso karmazyna polecane jest osobom na diecie.
Karmazyn to ryba zagrożona wyginięciem, dlatego WWF zaleca, by przy zakupie zwracać uwagę, czy posiada ona certyfikat MS.
Jak przyrządzić karmazyna
Właściwości karmazyna sprawiają, że dobrze smakuje gotowany na parze, pieczony i z grilla – w tej ostatniej wersji, zawsze przygotowywany w folii. Karmazyn często bywa serwowany z warzywami i puree z batatów lub ziemniaków, które nie zdominują delikatnego smaku ryby. W Azji karmazyn podawany jest z sosem z pomarańczy, mango czy cytrynowo – żurawinowym.
Pieczonego karmazyna przygotujesz w naczyniu żaroodpornym. Płaty ryby skropionej sokiem z cytryny i posolonej ułóż na pokrojonych w plastry batatach, marchewce i różyczkach brokułu. Na wierzch połóż plasterki masła – chude mięso ryby będzie dzięki temu smaczniejsze. Piecz około 30 minut. Podawaj danie posypane natką pietruszki z puree ziemniaczanym.
Karmazyn doskonale smakuje także w towarzystwie salsy pomidorowej podawany z pieczywem.