Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Filet z karmazyna w pomidorach z ziołami prowansalskimi. Często nie doceniamy bogactwa składników, jakie posiadają ryby - przepisy na nie są proste i bardzo smaczne, dlatego warto się skusić!

Składniki

30 g masła
30 g mąki
100 ml smaku rybnego (zamiennie bardzo intensywny wywar rybny)
opakowanie koncentratu pomidorowego z ziołami (ok. 370 g)
2 łyżka słodkiej śmietany
sól
pieprz
400 g mrożonego fileta rybnego, np. z karmazyna
2 łyżka soku z cytryny
pomidory bez skórki
zioła prowansalskie

Opis wykonania

Masło włożyć do formy i rozpuścić pod przykryciem w podany sposób. Intensywnie rozmieszać mąkę i smak rybny, dolać do masła. Dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i rozmieszać. Zagotować sos w otwartym naczyniu. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć zamrożony filet rybny do płaskiej formy w sufletowej. Rybę skropić sokiem cytrynowym. Pomidory pokroić w plasterki i obłożyć nimi rybę. Gorącym sosem polać rybę i gotować w otwartym naczyniu. Posypać ziołami prowansalskimi i podać. Sposób nastawania: Topienie masła: mikrofalówka 360 W, ok. 2 minuty. Zagotowanie sosu: mikrofalówka 600 W, ok. 5 minut. Gotowanie ryby: mikrofalówka 600 W, 30-35 minut. Wskazówka: smak rybny można również zastąpić 50-100 ml białego wina.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych