Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kremówka

Kremówka

Kremówka to ciasto składające się z ciasta francuskiego i masy budyniowej, posypane cukrem pudrem. Warto zaznaczyć, że w niektórych częściach Polski kremówka nazywana bywa również napoleonką. Od tej nazwy...

Czytaj więcej
Kremówka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kremówka to ciasto składające się z ciasta francuskiego i masy budyniowej, posypane cukrem pudrem. Warto zaznaczyć, że w niektórych częściach Polski kremówka nazywana bywa również napoleonką. Od tej nazwy już całkiem blisko do jej pochodzenia, ponieważ ciasto to wywodzi się z Francji, a jego pierwowzorem był przysmak mille-feuille stworzony w XVII w. przez cukiernika François Pierre de la Varenne. Dzisiaj, w szczególności za sprawą popularności kremówek papieskich (kremówek wadowickich), deser ten jest znany i chętnie przygotowywany przez Polaków.

Idealna kremówka – przepis

Prosty przepis na kremówkę to as w rękawie w przypadku niezapowiedzianych gości. Szybka kremówka uratuje niejedno przyjęcie. Jak ją zrobić?

Warto zawsze mieć w domu arkusze ciasta francuskiego – wtedy wystarczy, że przygotujemy tylko krem do kremówki, a reszta właściwie zrobi się sama. Krem należy przygotować w następujący sposób: 750 ml mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu mleko zmiksować z jajkami, żółtkami, mąką i skrobią, i taką zmiksowaną masę dodać do gotującego się z masłem mleka i zagotować na budyń. Przestudzoną masę wylać na blachę z upieczonym ciastem francuskim, a na wierzch położyć drugi upieczony arkusz. Całość schłodzić w lodówce i przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. To błyskawiczna kremówka, do której wystarczy jedynie zrobić masę budyniową. Smacznego!