Kremówka
Kremówka to ciasto składające się z ciasta francuskiego i masy budyniowej, posypane cukrem pudrem. Warto zaznaczyć, że w niektórych częściach Polski kremówka nazywana bywa również napoleonką. Od tej nazwy...
Czytaj więcej
Kremówka to ciasto składające się z ciasta francuskiego i masy budyniowej, posypane cukrem pudrem. Warto zaznaczyć, że w niektórych częściach Polski kremówka nazywana bywa również napoleonką. Od tej nazwy już całkiem blisko do jej pochodzenia, ponieważ ciasto to wywodzi się z Francji, a jego pierwowzorem był przysmak mille-feuille stworzony w XVII w. przez cukiernika François Pierre de la Varenne. Dzisiaj, w szczególności za sprawą popularności kremówek papieskich (kremówek wadowickich), deser ten jest znany i chętnie przygotowywany przez Polaków.
Idealna kremówka – przepis
Prosty przepis na kremówkę to as w rękawie w przypadku niezapowiedzianych gości. Szybka kremówka uratuje niejedno przyjęcie. Jak ją zrobić?
Warto zawsze mieć w domu arkusze ciasta francuskiego – wtedy wystarczy, że przygotujemy tylko krem do kremówki, a reszta właściwie zrobi się sama. Krem należy przygotować w następujący sposób: 750 ml mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu mleko zmiksować z jajkami, żółtkami, mąką i skrobią, i taką zmiksowaną masę dodać do gotującego się z masłem mleka i zagotować na budyń. Przestudzoną masę wylać na blachę z upieczonym ciastem francuskim, a na wierzch położyć drugi upieczony arkusz. Całość schłodzić w lodówce i przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. To błyskawiczna kremówka, do której wystarczy jedynie zrobić masę budyniową. Smacznego!