Deser kajmakowy to świetny pomysł dla tych, którzy przepadają za słodkościami, lecz nie mają czasu na pieczenie ciast. To prosty przepis na deser bez pieczenia.
- Uwaga: śmietankę trzymać w lodówce, musi być mocno schłodzona
- Migdały upraż na suchej patelni do czasu aż się przyrumienią.
)
)
- Pół opakowania ryżu wymieszaj z prażonymi migdałami.
- Do ryżu dodaj pół puszki kajmaku i dokładnie wymieszaj.
- Masę kajmakową rozłóż na dnie pucharków.
- Na masie kajmakowo- ryżowej ułoż kawałki pokruszonych ciasteczek pokrusz.
- Wcześniej schłodzoną śmietankę ubij blenderem.
- Gdy śmietanka jest jeszcze lekko płynna, dodaj pozostałe pół puszki kajmaku i szczyptę soli.
- Całość połącz z serkiem mascarpone i wymieszaj.
- Ułóż w pucharkach.
- Udekoruj ryżem, migdałami, startą czekoladą, owocami i świeżą miętą lub melisą.