Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Słodki deser kajmakowy Kuby Tomaszczyka

Słodki deser kajmakowy Kuby Tomaszczyka
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Deser kajmakowy to świetny pomysł dla tych, którzy przepadają za słodkościami, lecz nie mają czasu na pieczenie ciast. To prosty przepis na deser bez pieczenia.

Składniki

300 g kajmak
500 ml śmietanka 36%
1 szczypta sól morska
4 garść migdały bez łupin
300 g ciasteczka zbożowe
1 garść mięta
1 szt. czekolada deserowa
200 g owoce sezonowe: truskawki, jagody, maliny

Opis wykonania

  1. Uwaga: śmietankę trzymać w  lodówce, musi być mocno schłodzona
  2. Migdały upraż na suchej patelni do czasu aż się przyrumienią.
  3. Pół opakowania ryżu wymieszaj z prażonymi migdałami.
  4. Do ryżu dodaj pół puszki kajmaku i dokładnie wymieszaj.
  5. Masę kajmakową rozłóż na dnie pucharków.
  6. Na masie kajmakowo- ryżowej ułoż kawałki pokruszonych ciasteczek pokrusz.
  7. Wcześniej schłodzoną śmietankę ubij blenderem.
  8. Gdy śmietanka jest jeszcze lekko płynna, dodaj pozostałe pół puszki kajmaku i szczyptę soli.
  9. Całość połącz z serkiem mascarpone i wymieszaj.
  10. Ułóż w pucharkach.
  11. Udekoruj ryżem, migdałami, startą czekoladą, owocami i świeżą miętą lub melisą.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych