Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Lody czekoladowe z Nutellą

Opis wykonania

Esencja czekoladowego smaku według przepisu Piotra Ogińskiego.

  1. Najpierw zagotuj mleko ze śmietanką i gorzka czekoladą.

  2. W międzyczasie oddziel żółtka od białek i ubij żółtka z cukrem aż zrobi się delikatna kremowa masa, podobna do tej, która powstaje podczas przygotowania kogla mogla.

  3. Następnie do żółtek dodaj gorącą masę z mleka i śmietanki, nie przestawaj mieszać i uważaj, żeby jajka się nie zważyły.

  4. Kiedy wszystko jest już ze sobą połączone, dodaj Nutellę i wstaw masę do miski z lodem. Masa musi ostygnąć do temperatury 30 stopni.

  5. Masę wlej do przystawki do robienia lodów i mieszaj przez około 20 minut.

  6. Wstaw przygotowane lody do zamrażarki na co najmniej 2 godziny i gotowe.