Lody czekoladowe z Nutellą
4 porcje
35 min
Średnie
Składniki
Lody czekoladowe z Nutellą
Lody czekoladowe z Nutellą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Najpierw zagotuj mleko ze śmietanką i gorzka czekoladą. W międzyczasie oddziel żółtka od białek i ubij żółtka z cukrem aż zrobi się delikatna kremowa masa, podobna do tej, która powstaje podczas przygotowania kogla-mogla.
Następnie do żółtek dodaj gorącą masę z mleka i śmietanki, nie przestawaj mieszać i uważaj, żeby jajka się nie zważyły. Kiedy wszystko jest już ze sobą połączone, dodaj Nutellę i wstaw masę do miski z lodem. Masa musi ostygnąć do temperatury 30 stopni.
Masę wlej do przystawki do robienia lodów i mieszaj przez około 20 minut. Wstaw przygotowane lody do zamrażarki na co najmniej 2 godziny i gotowe.
Komentarze