Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Średnie


Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Esencja czekoladowego smaku według przepisu Piotra Ogińskiego. Lody to deser na zimno, który wszyscy uwielbiamy!

Składniki

200 g gorzkiej czekolady
600 ml mleka
170 g cukru
6 szt. jajek
600 ml śmietanki słodkiej 30%
3 łyżka Nutelii

Opis wykonania

Najpierw zagotuj mleko ze śmietanką i gorzka czekoladą. W międzyczasie oddziel żółtka od białek i ubij żółtka z cukrem aż zrobi się delikatna kremowa masa, podobna do tej, która powstaje podczas przygotowania kogla-mogla.

Następnie do żółtek dodaj gorącą masę z mleka i śmietanki, nie przestawaj mieszać i uważaj, żeby jajka się nie zważyły. Kiedy wszystko jest już ze sobą połączone, dodaj Nutellę i wstaw masę do miski z lodem. Masa musi ostygnąć do temperatury 30 stopni.

Masę wlej do przystawki do robienia lodów i mieszaj przez około 20 minut. Wstaw przygotowane lody do zamrażarki na co najmniej 2 godziny i gotowe.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
czekolada to zawsze dobry pomysł
Lalaxo
Czekolada to życie! ;)